Grote politieactie tegen Caloh Wagoh: 40 invallen

Achthonderd agenten zijn betrokken bij de grootschalige actie, waarbij de twee kopstukken van de omstreden motorclub werden gearresteerd.

Een politiebus bij het clubhuis van Caloh Wagoh in Den Hoorn tijdens de operatie.
Een politiebus bij het clubhuis van Caloh Wagoh in Den Hoorn tijdens de operatie. Foto Jasper Wennekes/ANP

De politie hield woensdagochtend een grote politieactie tegen de omstreden motorclub Caloh Wagoh. Op bijna veertig plekken hebben politie-eenheden invallen gedaan. Daarbij zijn zeven aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie-eenheid Den Haag, die leiding geeft aan de actie, woensdagochtend. De operatie, waarbij achthonderd politiemensen betrokken waren, maakt deel uit van een “intensief onderzoek naar ondermijnende criminaliteit”, aldus de politie. Clubhuizen, bedrijfspanden en woningen werden doorzocht.

De Haagse politiechef Paul van Musscher zei woensdag tegen de NOS dat Caloh Wagoh ervan verdacht wordt zich op forse schaal bezig te houden met criminaliteit. Het doel van de invallen is om daarvoor bewijs te verzamelen. Er zijn tijdens de operatie onder andere gegevensdragers, voertuigen, vuurwapens, hard- en softdrugs in beslag genomen.

Greg R.

Naast Den Haag zijn de eenheden Midden-Nederland, Rotterdam, Amsterdam en Oost-Nederland bij de actie betrokken. In Mijdrecht en Leiden hield de politie twee mannen van 48 en 70 jaar aan; “de twee kopstukken van de Caloh Wagoh”. Volgens De Telegraaf betreft dit de 48-jarige ‘Keylow’, oud-leider van de straatbende The Crips en medeoprichter van Caloh Wagoh, en drugsmiljonair Greg R., een van de godfathers van de Nederlandse cocaïne-maffia. De advocaat van Greg R., Nico Meijering, zou diens arrestatie bevestigd hebben.

R. werd zowel in Italië als in Nederland veroordeeld voor cocaïnesmokkel. De zoon van R., Jesse R., zit levenslang vast voor betrokkenheid bij verschillende liquidaties, onder ander die van beroepscrimineel en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Naast de twee kopstukken arresteerde de politie twee verdachten omdat bij hen verdovende middelen werden aangetroffen. Drie anderen werden aangehouden omdat zij het “onderzoek op locatie ernstig verstoorden”, aldus de politie.

Caloh Wagoh werd twee jaar geleden opgericht en vergaarde snel een berucht imago, onder andere doordat leden werden opgepakt voor het beschieten van de redactie van blad Panorama in Amsterdam.