Filmoverzicht: ‘Widows’ is een ambitieuze genrefilm, ‘Robin Hood’ is bleekjes

Naar de film deze week? Alle premières op een rij. Steve McQueens nieuwe film laat iets te duidelijk de pretenties van de regisseur zien. Het ontbreekt de titelheld van ‘Robin Hood’ aan het charisma van eerdere versies.

 • ●●●●

  Widows: Misdaadfilm

  De weduwen van omgekomen criminelen raken tegen wil en dank betrokken bij de strijd tussen twee dubieuze groepen. De film laat iets te nadrukkelijk zien wat de pretenties van Steve McQueen (‘12 Years a Slave’) zijn. Lees de recensie: McQueens heistfilm is feministisch en ambitieus

  Regie: Steve McQueen. Met: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Brian Tyree Henry, Colin Farrell. In: 88 bioscopen

 • ●●●●●

  Robin Hood: Actie

  Bij eerdere versies steekt deze ‘Robin Hood’ wat bleekjes af: de acteurs zijn minder charismatisch, de actie is onmogelijk. Alleen de verwijzingen naar het heden maken indruk. Lees de recensie: Robin Hood tegen islamofobie

  Regie: Otto Bathurst. Met: Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Ben Mendelsohn. In: 109 bioscopen

 • ●●●●

  The Wife: Drama

  In ‘The Wife’ wint een schrijver de Nobelprijs voor literatuur terwijl zijn relatie met zijn echtgenote implodeert. Lees de recensie: Zijn succes is ook haar succes – totdat de bom barst

  Regie: Björn Runge. Met: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater. In: 33 bioscopen

 • ●●●●●

  Jij bent mijn vriend: Documentaire

  In ‘Jij bent mijn vriend’ wordt een oude bekende gevolgd: de zachtaardige Branche uit ‘De kinderen van juf Kiet’. De nieuwe film is een argument voor het kinderpardon, maar wel genuanceerd. Lees de recensie: Terug naar juf Kiet

  Regie: Peter en Petra Lataster. In: 25 bioscopen

 • ●●●●●

  Liebe in den Gängen: Drama

  In ‘Liebe in den Gängen’ zoekt gewezen jeugdcrimineel Christian een veilige haven in een baantje in een supermarkt. Hij valt voor collega Marion. De film mengt emotionele kaalslag en onmacht innemend met sprankjes hoop. Lees de recensie: Arbeiderslyriek tussen de schappen

  Regie: Thomas Stuber. Met: Franz Rogowski, Peter Kurth, Sandra Hüller. In: 22 bioscopen

 • ●●●●●

  Touch Me Not: Docufictie

  De film ‘Touch Me Not’ verkent lichamelijkheid, tederheid en seksualiteit op een opmerkelijke manier. Debuterend regisseur Adina Pintilie stelt met haar film belangrijke vragen. Lees de recensie: Dapper debuut over tederheid

  Regie: Adina Pintilie. Met: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann. In: 15 bioscopen

 • ●●●●●

  Mary Shelley: Biopic

  Mary Shelley, de auteur van de wereldberoemde gothic novel ‘Frankenstein’, brak als puber met haar ouders en stortte zich in een destructieve relatie met de dichter Percy Shelley. De film ‘Mary Shelley’ probeert haar te schilderen als een eigenzinnige vrouw. Lees de recensie: Mary Shelley: een perfect leven voor een film

  Regie: Haifaa Al-Mansour Met: Elle Fanning, Douglas Booth, Bel Powley, Maisie Williams. In: 20 bioscopen