Dertien nieuwe ebolabesmettingen in Congo

Het is het hoogste aantal nieuwe ebolapatiënten dat in één dag is genoteerd sinds het begin van de huidige uitbraak in juli.

Een medicus wacht om nieuwe ebolapatiënten te behandelen in de Democratische Republiek Congo.
Een medicus wacht om nieuwe ebolapatiënten te behandelen in de Democratische Republiek Congo. Foto John Wessels/AFP

In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zijn dertien nieuwe gevallen van ebola geconstateerd. Dat bevestigde het Congolese ministerie van Gezondheid woensdagavond.

Twitter avatar MinSanteRDC Ministère de la Santé RDC 🚨#Ebola - Situation au mercredi 21 novembre 2018
- Au total, 386 cas (339 confirmés et 47 probables), 219 décès et 113 personnes guéries
- 13 nouveaux cas confirmés
- 2 nouveaux décès
- 48 cas suspects
- 3 nouveaux guéris https://t.co/lVRo6CaKd0 https://t.co/7MFPnQ8kck
Lees ook: ‘Geweld hindert bestrijding ebola in Congo’

Het is het hoogste aantal nieuwe ebolapatiënten dat in één dag is genoteerd sinds het begin van de huidige uitbraak in juli dit jaar.

200 doden

Het ministerie publiceert een dagelijkse reportage over de bij de gezondheidswerkers bekende patiënten. Sinds augustus zijn zeker tweehonderd mensen overleden aan ebola. Ook zijn meer dan driehonderd verdachte gevallen bekend.

Vorige week maakte het ministerie bekend dat het land de ergste ebola-epidemie doormaakt in de geschiedenis van Congo. Bestrijding van het ebolavirus wordt onder meer bemoeilijkt door de slechte veiligheidssituatie in het noordoosten van het land. Daar zijn meerdere gewapende groeperingen (en het nationale leger) actief, waardoor het voor gezondheidsmedewerkers lastig wordt om vrij en veilig te reizen om patiënten op te zoeken, behandelcentra op te zetten of vaccinatieprogramma’s uit te voeren.