Britse onderzoeker krijgt levenslang voor spionage in Emiraten

De 31-jarige promovendus zou gevoelige informatie het land uit hebben willen smokkelen. Het oordeel was in vijf minuten geveld.

De promovendus Matthew Hedges en zijn vrouw. De onderzoeker is woensdag in Abu Dhabi veroordeeld tot levenslang.
De promovendus Matthew Hedges en zijn vrouw. De onderzoeker is woensdag in Abu Dhabi veroordeeld tot levenslang. Foto via EPA

Een Britse onderzoeker heeft woensdag levenslang gekregen voor spionage in de Verenigde Arabische Emiraten. Een rechtbank in Abu Dhabi concludeerde dat hij gevoelige informatie zou hebben willen meesmokkelen voor het Verenigd Koninkrijk, familie van de man zegt dat het oordeel gebaseerd is op een valse bekentenis.

De 31-jarige Matthew Hedges werd in mei opgepakt op het vliegveld van Dubai na een tweeweeks bezoek aan de Emiraten. Autoriteiten baseren zich volgens de familie op notities uit zijn onderzoek, schrijft persbureau Reuters. De rechtszaak zou minder dan vijf minuten hebben geduurd.

Ook stelt de familie dat Hedges de eerste weken na de aanhouding is ondervraagd zonder bijstand van een advocaat of het Britse consulaat. Autoriteiten zouden hem een Arabisch document hebben laten ondertekenen wat later een bekentenis bleek te zijn, terwijl de onderzoeker die taal niet beheerst.

Midden Oosten-studies

Hedges was bezig met promotie-onderzoek in Midden Oosten-studies en is verbonden aan de Durham University. In een verklaring schrijft de universiteit “kapot” te zijn door het nieuws, er zou geen sprake zijn geweest van een eerlijk proces. “Wij zien geen reden om te geloven dat Matt iets anders deed dan legitiem academisch onderzoek.”

Volgens het The National, een Engelstalige staatskrant van de Verenigde Arabische Emiraten, kan Hedges 25 jaar vastgehouden worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zegt “diep geschokt en teleurgesteld” te zijn vanwege het oordeel. Het Verenigd Koninkrijk zou de kwestie hebben opgenomen met “de hoogste contreien van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten”.

Twitter avatar Jeremy_Hunt Jeremy Hunt Our thoughts are with Matthew Hedges, his wife Daniela and his family today. We will do everything we can to get him home as soon as possible https://t.co/hE4systClL