Brieven

Brieven NRC Handelsblad 21/11/2018

Complementaire zorg

Ja, onderzoek de schade

Jeroen Geurts schreef in zijn column (In het anatomisch lab zie ik geen chakra’s, 17/11) dat zorgfinancier ZonMW geld moet gaan steken in onderzoek naar alternatieve behandelwijzen, met een vergoelijkende term ‘complementaire zorg’ (CAM) genoemd. Hij meldt ook dat ik in mijn laatste column (18/6/16) kritiek had op die plannen van ZonMW, maar niet waarom. Ter opfrissing: ZonMW heeft al lang een zwak voor alternatief. In 2011 en 2014 produceerde deze organisatie voor wetenschappelijk onderzoek ‘Signalementen’ over dit onderwerp. Daar hadden de kwakdokters flink aan mee geschreven en het resultaat was wetenschappelijk ver onder de maat. De storm van kritiek die ZonMW toen over zich heen kreeg had effect: het CAM-onderzoek ging de ijskast in.

Daar wil Geurts, als voorzitter van het ZonMW bestuur, nu verandering in brengen, „omdat de wetenschap zou moeten onderzoeken wat in beginsel ook onderzoekbaar is”. Tja, maar je wilt wel prioriteiten stellen. Door toedoen van domme senatoren is er in de VS de afgelopen jaren honderden miljoenen verspild aan onderzoek naar CAM met minimale opbrengst. Wat kan ZonMW met haar karige budget daar nog aan bijdragen? Geurts meent dat er korenkorrels tussen het CAM-kaf zijn gevonden, maar zijn voorbeelden gaan of over dubieuze vondsten, of over onverwachte ontdekkingen die uit volstrekt reguliere geneeskunde zijn voortgekomen. Dat mensen CAM gebruiken, is ook geen dwingend argument. Mensen raadplegen horoscopen, maar NWO gaat daarom nog geen astrologieonderzoek optuigen. Er valt best nog iets te onderzoeken aan CAM. Hoe schadelijk is het? Hoe belemmert het werkzame therapie? Dan wel op basis van een gedegen, wetenschappelijk onderbouwd plan. De prut-Signalementen die ZonMW eerder heeft gemaakt zijn onbruikbaar. Waarom vraagt Geurts de KNAW niet om een derde Signalement te maken? De KNAW is vast bereid om ZonMW een handje te helpen.

Integratie

Behoud je eigenwaarde

Nadat ik ruim vijfenveertig jaar geleden eindelijk begreep dat ik homo was, en besloot uit de kast te komen, omdat ik mezelf niet wilde verloochenen en vond dat mijn vrienden en ouders er recht op hadden te weten wie ik nou echt was, heb ik me nooit meer geschaamd dat ik homo was, op die enkele keer na, dat ik per ongeluk Geer en Goor zag op tv misschien. Maar nu lees ik in NRC het artikel over de moeizame integratie van Eritreeërs in Nederland (‘Had ik die jongens maar eerder gevraagd’, 17/11). Yuri en zijn vriend Filip besluiten hun Eritrese buren bij hen thuis uit te nodigen, maar schamen zich kennelijk zo voor hun duidelijk homo-erotische muurschildering, – en dus voor hun eigen homoseksualiteit, en dus eigenlijk voor zichzelf, – dat ze er een ander schilderij voor hangen! Hier word ik echt niet goed van. Beseffen zij dan niet, dat ze zichzelf door deze laffe daad verloochenen? Hebben wij homo’s dan voor niets al die jaren gestreden voor onze rechten en waardigheid?


voorlichter COC Noord-Oost Brabant

Correcties/aanvullingen

Veldertjes

In haar Ikje Malseveldertjes (20 november, p. 20) schrijft Ineke Liberg over een pot met ‘malse velderwtjes’, de naam op deze pot is: Malse Veldertjes (zonder ‘w’).

Snelwegblokkade

In Piet houdt zijn ‘klantvriendelijke, bruine kleur’ (16 november, p. 9) werd gemeld dat 35 procent van de bevolking de snelwegblokkade door pro-Piet-demonstranten in 2017 steunde. Dat moet zijn: 40 procent.

Oranje

In het artikel IJzersterk Oranje zet tegen Frankrijk weer een grote stap (17 november, p. E30) staat dat Ronald Koeman alleen zijn debuutwedstrijd als bondscoach verloor, in maart thuis tegen Engeland. Hij verloor ook uit bij Frankrijk in september.