Betrokkenen bomaanslag Ankara 2016 krijgen levenslang

Bij de aanslag kwamen 36 mensen om, honderden anderen raakten gewond. Volgens de rechter waren de daders gelieerd aan de PKK.

Nooddiensten aan het werk kort na de aanslag in Ankara.
Nooddiensten aan het werk kort na de aanslag in Ankara. Foto Riza Ozel/AP

Drie mannen zijn veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij een aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara op 13 maart 2016. Dat meldt staatspersbureau Anadolu woensdag. Bij de aanslag, die werd uitgevoerd met een auto vol explosieven, kwamen 36 mensen om. Honderden anderen raakten gewond.

De auto met explosieven ontplofte bij een drukbezochte bushalte in het centrum van Ankara. Naast de slachtoffers kwamen ook de twee bestuurders van de auto om. De aan de PKK gelieerde militante groepering TAK (Koerdische Vrijheidsvalken) eiste een aantal dagen later de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

De TAK beoogde met de aanslag de Turkse veiligheidsdiensten te raken en, naar eigen zeggen, niet de burgers. De autobom zou een wraakactie zijn voor de burgerslachtoffers die vielen tijdens de militaire operaties van het Turkse leger in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

37 maal levenslang

Een van de daders kreeg woensdag 37 ‘verzwaarde’ levenslange gevangenisstraffen: eenmaal voor elk slachtoffer dat viel bij de aanslag en eenmaal “voor het beschadigen van de staat”. Een verzwaarde straf in Turkije betekent dat iemand harder wordt aangepakt in de gevangenis en daar geen privileges kan verkrijgen. Ook sluit dit uit dat hij ooit amnestie krijgt.

Een andere dader kreeg 10.260 jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op 342 omstanders. Twee anderen kregen verzwaarde levenslange gevangenisstraffen en zes handlangers worden voor kortere tijd vastgezet.

De autobom was onderdeel van een reeks aanslagen die volgden op het mislukken van vredesbesprekingen tussen Turkije en de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK in juli 2015. Vorige week kregen zes andere aanslagplegers levenslang voor hun betrokkenheid bij aanslagen op het vliegveld van Istanbul.

TAK is een radicale afsplitsing van de PKK, die door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurorganisatie wordt beschouwd en voor zelfbeschikking voor de Koerdische minderheid vecht. De TAK zou niet op bevel van, maar wel in de geest van de PKK opereren.