Medische staf: ‘wel genoeg personeel voor spoedzorg Lelystad’

De spoedzorg in Lelystad moet sluiten, schreef de minister aan de Tweede Kamer. Burgemeesters en personeel zijn boos. De argumenten kloppen niet, schrijven ze.

Het MC Zuiderzee in Lelystad.
Het MC Zuiderzee in Lelystad. Foto Robin Utrecht/ANP

Er zijn wel degelijk genoeg artsen en verpleegkundigen in de Flevopolder om de spoedeisende hulp en acute geboortezorg overeind te houden in het failliete IJsselmeerziekenhuis. Dit schrijft de medische staf van het ziekenhuis woensdagmiddag in een verklaring als reactie op de brief aan de Tweede Kamer van Minister Bruins (Medische Zorg, VVD) dinsdagavond waarin hij schrijft dat een gebrek aan personeel een van de redenen is voor sluiting.

Deze woensdagmiddag debatteert Bruins met de Tweede Kamer over de twee failliete ziekenhuizen MC Slotervaart in Amsterdam en IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Hij had een paar weken geleden toegezegd aan de Kamer er alles aan te doen om de spoedeisende hulp en acute verloskunde open te houden in Lelystad. In die stad en eromheen wonen 180.000 mensen. Zij zullen een stuk verder moeten reizen dan voorheen bij een spoedbevalling, een hartaanval of ongeluk.

‘Onacceptabel’

Aan de Tweede Kamer schreef Bruins dinsdag dat hij van de curator had gehoord dat de spoedhulp openhouden helaas niet lukt. De twee kleine ziekenhuizen die delen van IJsselmeerziekenhuizen willen overnemen (Sint Jansdal en Antonius), en de betrokken zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zeggen dat 24/7 spoedeisende hulp in Lelystad te duur is. Patiënten kunnen volgens hen naar Harderwijk, Sneek, Zwolle of Almere. De minister moet ook op de informatie van de curator varen: hij kan zelf de boeken van het ziekenhuis niet inzien en beslist niet meer over welke overnamekandidaten kans maken.

In een reactie zegt de burgemeester van Urk (20.000 inwoners), CDA’er Pieter van Maaren, dat de sluiting van acute zorg in Lelystad “onacceptabel en onbegrijpelijk is”. Er worden op Urk elk jaar 400 baby’s geboren – de moeders zullen bij een spoedbevalling voortaan meer dan 50 kilometer worden vervoerd. Van Maaren:

“Ondanks alle varianten die in de afgelopen weken zijn bedacht is en blijft het een feit dat de aanrijtijden lang blijven. Dat brengt levensbedreigende situaties met zich mee. Alle andere gemeenten in Flevoland zijn binnen de norm wel in een ander ziekenhuis. Behalve Urk.”

Ook de burgemeester van Lelystad, Ina Adema, is “teleurgesteld” dat de spoedzorg sluit:

“Voor een stad als Lelystad die nog altijd in ontwikkeling is en de hoeveelheid inwoners die van dit ziekenhuis afhankelijk zijn, nu 180.000 maar met een nog altijd groeiende populatie, en gelet op de uitgestrektheid van de regio, is de aanwezigheid van een volwaardige spoedeisende hulp voorziening ontzettend belangrijk.”

Een woordvoerder van Bruins verwijst naar de brief die hij aan de Tweede Kamer stuurde en zegt dat de minister er in het debat verder op in zal gaan.