Arbeidsonrust

FNV wil via staking bij koffiebrander Douwe Egberts loonstijging afdwingen

Foto SANDER KONING/EPA

Werknemers van de Utrechtse koffiefabriek van Jacobs Douwe Egberts gaan donderdag staken. Op dezelfde dag leggen ook medewerkers van het bedrijf in het Duitse Bremen het werk neer. Dat heeft vakbond FNV dinsdag bekendgemaakt.

Het is onduidelijk hoeveel mensen er aan de acties meedoen. Zondag was er ook al een staking in de theefabriek in het Friese Joure. Een woordvoerder van Jacobs Douwe Egberts liet toen weten de acties te betreuren en wees erop dat de meerderheid van de werknemers er niet aan meedeed.

Inzet van de stakingen is onder meer een hoger loon. „Jacobs Douwe Egberts heeft in Nederland vorig jaar 431 miljoen winst gemaakt en ook nu draait het bedrijf zeer goed. Het bedrijf legt eenzijdig een eindbod neer en luistert daarna niet meer naar het antwoord van de eigen werknemers”, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker.

Volgens de vakbond is het feit dat Nederlandse en Duitse medewerkers samen optrekken een „sterk signaal” dat het bedrijf niet kan negeren. Jacobs Douwe Egberts heeft wereldwijd circa 15.000 werknemers in dienst, van wie 2.100 in Nederland en 1.500 in Duitsland.

FNV eist een loonstijging van 3,5 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli dit jaar. Ook wil de bond afspraken maken over de werkdruk. (ANP/NRC)