Amnesty: Saoedi-Arabische activisten gemarteld en aangerand

De activisten zouden onder meer geëlektrocuteerd worden. Amnesty roept de internationale gemeenschap op in te grijpen.

Activisten demonstreren tegen de dood van journalist Jamal Khashoggi.
Activisten demonstreren tegen de dood van journalist Jamal Khashoggi. Foto Emrah Gurel/AP

Saoedi-Arabische mensenrechtenactivisten die worden vastgehouden in de gevangenis, worden gemarteld en aangerand. Dat meldt Amnesty International op basis van drie verklaringen. Verschillende activisten zouden onder meer geëlektrocuteerd en met een zweep geslagen zijn. Minstens een van hen, een vrouw, is seksueel belaagd.

Volgens Amnesty worden de activisten onterecht vastgehouden en moeten zij in de gevangenis vreselijke dingen doorstaan. Sommige gevangenen zouden niet meer kunnen lopen, een zou een zelfmoordpoging hebben gedaan.

“Niet alleen zijn zij hun vrijheid verloren, enkel en alleen omdat ze vreedzaam demonstreerden, ook worden ze onderwerpen aan vreselijk, fysiek lijden.”

Lees ook: Kritiek op Saoedi’s kent voor westerse landen een hoge prijs

Maatregelen nemen

Amnesty roept de Saoedische autoriteiten op de activisten vrij te laten en een diepgravend onderzoek te openen naar misstanden in het gevangeniswezen. Ook stelt de mensenrechtenorganisatie dat de internationale gemeenschap strenger moet zijn tegen het land en “wezenlijke maatregelen” moet nemen om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om de activisten vrij te laten.

Amnesty vreest dat de vrijheid van meningsuiting in Saoedi-Arabië verder onder druk komt te staan. In het land, dat onder een vergrootglas ligt door de dood van journalist Jamal Khashoggi, worden om de haverklap activisten en journalisten opgepakt. Zij worden onderworpen aan oneerlijke processen, executies en andere lijfstraffen.

De internationale gemeenschap is huiverig met het uiten van kritiek op het machtige olieland. Kroonprins Mohammed Bin Salman staat erom bekend geen kritiek te dulden. Zo wees Saoedi-Arabië prompt de Canadese ambassadeur uit en staakten ze handelsmissies met Canada toen het had opgeroepen burgerrechtenactivist Samar Badawi vrij te laten.