‘Al 85.000 kinderen omgekomen door honger in Jemen’

Hulporganisaties hebben moeite om goederen bij de mensen in nood te krijgen in het door geweld verscheurde land, meldt Save the Children.

Een vader geeft zijn ondervoede dochter water in havenstad Hodeida.
Een vader geeft zijn ondervoede dochter water in havenstad Hodeida. Foto Hani Mohammed/AP

In Jemen zijn sinds het begin van de burgeroorlog 85.000 kinderen omgekomen van de honger. Die conclusie trekt de hulporganisatie Save the Children op basis van cijfers van de VN.

Het betreft kinderen onder de vijf jaar die zijn overleden aan acute ondervoeding. Hulporganisaties hebben moeite om hulpgoederen bij de mensen in nood te krijgen in het door geweld verscheurde land. Inmiddels duurt de burgeroorlog in Jemen al bijna vier jaar.

Lees ook: Deze oorlog geeft Jemen het laatste zetje de afgrond in

Door het voortdurende geweld en het gebrek aan hulporganisaties dreigt het sterftecijfer onder kinderen nog verder op te lopen. Save the Children meldde in september dat tussen de vier en vijf miljoen kinderen met acute hongersnood worden bedreigd. Ruim acht miljoen mensen ontvangen maandelijkse voedselhulp van de Verenigde Naties. Volgens het internationale overlegorgaan dreigt de helft van de Jemenitische bevolking - veertien miljoen mensen - voor hun voedselvoorziening volledig afhankelijk te worden van noodhulp.

Motie Tweede Kamer

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan van Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) over de hongersnood in Jemen. De Kamerleden verzoeken de regering om “zich in internationaal verband, te beginnen in de EU, in te spannen om te komen tot sancties tegen verantwoordelijken die in Jemen uithongering als oorlogswapen inzetten”.

Hoewel er hoop is op een vredesoverleg tussen Houthi-rebellen en de Jemenitische regering, gaat de oorlog onverminderd door. De Jemenitische regering krijgt daarbij steun van een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De rebellen worden gesteund door de aartsvijand van Saoedi-Arabië, Iran.

Een groot deel van de strijd in Jemen concentreert zich rondom Hodeida, een belangrijke havenstad die momenteel nog in handen is van de Houthi-rebellen. Hulporganisaties wijken daarom uit naar Aden, een havenstad in het zuiden. Het duurt volgens Save the Children daardoor weken langer om hulpmiddelen op de juiste plek te krijgen.

Lees ook deze column van Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants: Het beleg van Jemen, met het Westen als medeplichtige