Zeker 44 militairen gedood bij reeks aanvallen Boko Haram

Bronnen binnen het Nigeriaanse leger spreken van ‘een van de ergste verliezen’ sinds de strijd tegen de jihadistische opstand in het Afrikaanse land.

Bewoners zitten naast hun afgebrande huis na een aanval van Boko Haram in Bulabulin, een dorp in het noordoosten van Nigeria.
Bewoners zitten naast hun afgebrande huis na een aanval van Boko Haram in Bulabulin, een dorp in het noordoosten van Nigeria. Foto Kolawole Adewale/Reuters

Bij meerdere aanvallen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram op militaire basissen in het noordoosten van Nigeria zijn zondag zeker 44 soldaten om het leven gebracht. Dat meldt het Franse persbureau AFP dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen het Nigeriaanse leger.

Het gros van de doden viel bij een aanval van een militaire basis in Metele, een afgelegen dorp in de grensregio met Niger en Tsjaad in de Nigeriaanse staat Borno. De jihadisten kwamen aan met ongeveer twintig vrachtauto’s en vielen de basis binnen. Bij de gevechten kwamen 43 militairen om het leven, onder wie de bevelhebber van de basis en drie officieren. Bij de inval zijn ook wapens geplunderd.

Diezelfde dag werden nog twee militaire doelen in de regio aangevallen. Bij een aanval in Mainok, zestig kilometer ten westen van Borno’s hoofdstad Maiduguri, werd een militair gedood. In Gajiram, tachtig kilometer ten noorden van Maiduguri, werd volgens inwoners urenlang gevochten. Het is nog onduidelijk of ook daar dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen.

Metele, waar de bloedigste aanval van Boko Haram zich zondag afspeelde:

De bronnen van AFP spreken van “een van de ergste verliezen bij operaties tegen de opstand”. Begin september kwamen in de dezelfde regio zeker dertig soldaten om bij een aanval op een legerbasis met zwaar militair materieel dat eerder gestolen was.

Militairen als doelwit

Net als die aanval is het offensief van afgelopen weekend opgeëist door Islamitische Staat van Afrika in het Westen (ISWAP), een afsplitsing van Boko Haram die zich richt op militaire doelen. De Nigeriaanse regering heeft herhaaldelijk beweerd dat Boko Haram zo goed als verslagen is, maar sinds augustus zijn er in de regio meerdere aanvallen geweest van de islamitische terreurbeweging.

Boko Haram is sinds 2009 actief in Nigeria, waar het strijdt voor een eigen islamitische staat. De terreurgroep werd in 2014 bekend door de massaontvoering van honderden schoolmeisjes. Bij gevechten tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger zijn tienduizenden doden gevallen en miljoenen inwoners op de vlucht geslagen.