Thuiskok

Tomatenbouillon

Eigenlijk zijn tomaten fruit, maar we scharen ze onder de groenten. Dat komt, zo leggen Jonnie & Thérèse Boer in het boek Thuis uit, omdat het bijzonder hartige vruchten zijn. Zo bevatten ze net zo veel suiker als een spruitje, en dat kun je nou niet echt een zoet ingrediënt noemen. Bovendien hebben ze veel glutaminezuur, waardoor ze al snel een vlezige smaak hebben. Daarom zijn ze ook uitermate geschikt voor deze bouillon, die vegetarisch is zonder dat het zo smaakt.

Je kunt er gerookte paling aan toevoegen om het helemaal bijzonder te maken, maar dat hoeft niet.

Doe alle ingrediënten in een blender en maal zo fijn mogelijk. Maak een schone theedoek nat onder de kraan en wring uit. Leg deze in een vergiet met eronder een bak om het sap op te vangen.

Giet het sap door de doek. Ontvel de cherrytomaatjes en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. Doe het sap in een kom en meng alle andere ingrediënten erdoor. Serveer koud.

    • Sam de Voogt