Analyse

Steun aan top ABN Amro na stevige kritiek

Financiële sector De top van ABN Amro krijgt openlijk steun van 61 managers. Aanleiding is kritiek van anonieme bankiers. Het is niet voor het eerst dat er gemor klinkt.

Foto Bart Maat/ANP

Het topkader van ABN Amro sluit de rangen. Maar liefst 61 managers, net onder de raad van bestuur, zeggen in een verklaring het huidige topmanagement volledig te steunen. De managers betuigen hun adhesie in reactie op twee kritische brieven van anonieme collega’s. Die kritiek is, volgens de managers, niet alleen onterecht, het is ook teleurstellend dat de brieven naar de pers zijn gelekt. En, voor de zekerheid, geen van de 61 leden van de bestuurslaag ‘ExCo1’ heeft eraan meegeschreven.

De recentste anonieme brief kwam deze week in de kolommen van Het Financieele Dagblad terecht. „Onze bank zit zo vast dat gewone processen niet werken”, staat er in het schrijven, dat medio september op de bus is gedaan. Grote twijfels zijn er bij de naar verluidt veertig auteurs over het leiderschap van bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen. De brief, gericht aan president-commissaris Tom de Swaan, hekelt volgens het FD ook het feit dat er geen serieuze keuzes worden gemaakt. Zo werd vorig jaar besloten meer te investeren in het zakenbankieren (aandelenhandel, beursgangen) – volgens bankiers ‘het echte bankieren’– maar is die beslissing al weer teruggedraaid.

De bank reageerde fel toen duidelijk werd dat de brief op straat zou belanden. De Swaan en Van Dijkhuizen maken in een interview in het FD duidelijk geen enkel respect voor de critici te hebben. Kritiek graag, maar niet op deze manier. „We kijken heel nauwkeurig naar deze brief, of er sprake is van smaad en bad faith”, stelt Van Dijkhuizen zelfs.

Lees meer over eerdere onenigheid bij de bank: Opnieuw gedonder in de top van ABN Amro

De veilige status van klokkenluider kunnen de anonieme auteurs in elk geval vergeten. „Er zijn veel veranderingen. Je hoeft dat niet allemaal leuk te vinden, maar speak up […] En als de koers je niet bevalt, dan ga je weg”, zegt Van Dijkhuizen. Met name zijn duurzame koers wordt in de brief bekritiseerd. „Wij kunnen als bank ongelooflijk veel geld verdienen met de verduurzaming van de samenleving. Dan ben ik klaar met kritiek”, zegt hij. „We nemen het debat serieus”, vult een woordvoerder dinsdag aan. „Graag alternatieve meningen, maar dit is beschadigen.”

Pijnlijk verleden

De kritiek uit de anonieme brieven is zeker niet nieuw. ABN Amro torst een pijnlijk verleden met zich mee en menig bankier vraagt zich af wanneer de bank weer volledig over haar eigen lot kan beschikken. Na de redding in 2008 belandde de bank in overheidshanden en drie jaar geleden volgde onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm een beursgang. De staat heeft nog wel een meerderheidsbelang. In 2016 werd financieel bestuurder Van Dijkhuizen, voormalig topambtenaar bij het ministerie van Financiën, benoemd als hoogste man. De interne voorkeurskandidaat van de bank, Chris Vogelzang, werd door toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) afgewezen.

Destijds vroeg de Vereniging van Beleggers (VEB) zich af of ABN Amro het niet moeilijk zou krijgen als het roer niet wordt omgegooid. Door meer los te komen van de politiek en internationaal weer te gaan groeien kon de bank zich beter onderscheiden. Volgens VEB-directeur Paul Koster was de cruciale vraag of Van Dijkhuizens benoeming „wel het beste is gelet op de snel veranderde markt”.

Het is ook niet de eerste keer dat managers bij de bank morren. Toen Zalm in 2013 vóór zijn herbenoeming stond, sprak deze krant met achttien kritische bankiers, van wie er toen drie de bank verlaten hadden. Kern van de kritiek: geen internationale rol van betekenis, te veel politieke inmenging en een te voorzichtige koers bij het bankieren. Die kritiek werd in 2013 al door de bank getypeerd als „heimwee naar het verleden”.