Spelersmakelaar Veljkovic sluit deal met Belgische justitie

Het is de eerste keer in België dat een verdachte een deal sluit met justitie voor strafvermindering. Veljkovic wordt verdacht van fraude en corruptie binnen het Belgische voetbal.

Dejan Veljkovic was jarenlang spelersmakelaar binnen het Belgische voetbal.
Dejan Veljkovic was jarenlang spelersmakelaar binnen het Belgische voetbal. Foto James Arthur/ANP

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic is vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, volgens ANP. Veljkovic, die als centrale figuur wordt gezien in de Belgische voetbalfraudezaak, gaat in ruil voor strafvermindering samenwerken met justitie.

De Serviër zat sinds oktober in voorarrest en verscheen dinsdag voor de raadkamer in Tongeren. Veljkovic zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en witwassen van grote sommen geld binnen het Belgische voetbal.

Zijn advocaat zegt tegen VRT dat Veljkovic “tot in detail” zal meewerken aan het onderzoek van justitie en zijn “volledige boekhouding” openbaar zal maken. Hij moet bekentenissen afleggen over alles waarvan hij verdacht wordt. Ook zal hij informatie geven over zijn werkzaamheden in het Belgische voetbal die tot vijftien jaar terug gaan.

Belgisch voetbalfraudeschandaal

Begin oktober deed de politie, onder de naam Operatie Propere Handen, invallen bij de top van het Belgische voetbal. Naast voetbalmakelaar Veljkovic werden ook trainers en topscheidsrechters gearresteerd. Er zou sprake zijn van matchfixing. Scheidsrechters zouden dineren en cadeaus krijgen van de spelersmakelaars en vervolgens wedstrijden hebben beïnvloed. De spelersmakelaars zouden op hun beurt het voor het zeggen hebben bij de voetbalclubs.

De politie deed ook een inval bij voetbalclub Excelsior Moeskroen. Bij de club uit de hoogste divisie van het Belgische voetbal zou er sprake zijn van valsheid in geschrifte en oplichting. Mogelijk is de club op onwettige basis in de hoogste divisie gebleven nadat deze mogelijk valse documenten heeft ingediend bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Ook zijn er invallen gedaan bij de Belgische voetbalbond en het BAS. Het is het grootste voetbalschandaal in België ooit.

Lees ook: Hoe een voetbalmakelaar de val van KV Mechelen wilde voorkomen