San Francisco

Rechter schort Trumps asielbesluit op: ‘geen beperkingen opleggen die Congres verbiedt’

Een decreet van president Trump dat illegale migratie vanuit Mexico moest aanpakken, is door een rechter in San Francisco opgeschort tot 19 december. Dan buigt de federale rechter zich over een oplossing voor de langere termijn. Trump wil het illegaal oversteken van de grens ontmoedigen. Daartoe konden alleen immigranten die via officiële grensovergangen de VS binnenkwamen nog een asielprocedure starten. Volgens de rechter in San Francisco speelt de wijze hoe migranten het land binnenkomen geen rol bij het aanvragen van asiel. „Wat het bereik de autoriteit van de president ook is, hij kan immigratiewetgeving niet herschrijven om beperkingen op te leggen die het Congres nadrukkelijk verboden heeft”, aldus de verklaring van de rechter. (Reuters)