Recensie

Recensie Film

Robin Hood tegen islamofobie

Actie Bij eerdere versies steekt deze ‘Robin Hood’ wat bleekjes af: de acteurs zijn minder charismatisch, de actie is onmogelijk. Alleen de verwijzingen naar het heden maken indruk.

Marian (Eve Hewson) krijgt boogschietles van Robin (Taron Egerton) in ‘Robin Hood’.
Marian (Eve Hewson) krijgt boogschietles van Robin (Taron Egerton) in ‘Robin Hood’.

Robin Hood kwam voor het laatst in actie in 2010, toen Russell Crowe hem speelde in Ridley Scotts film. Nu keert hij terug en zegt een voice-over: „Vergeet alle eerdere versies.”

Hm, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Al was het maar omdat titelheld Taron Egerton (uit de Kingsman-films) veel minder charisma heeft dan Errol Flynn (of desnoods Kevin Costner), om over Maid Marian nog maar te zwijgen. Zij wordt gespeeld door Eve Hewson, de knappe maar ook wat kleurloze dochter van U2-zanger Bono.

In feite is Robin Hood een prequel. De film vertelt hoe Robin de vertrouwde personages ontmoet: Little John, Friar Tuck, Will Scarlett, Marian en de sheriff van Nottingham. Hij is opmerkelijk: een corrupte politicus die de menigte ophitst met alt-rightteksten, met opruiende speeches vol waarschuwingen over Moren die het land overspoelen, rassenvermenging en verlies van westerse cultuur.

Net als eerder met Kevin Costner keert deze Robin Hood namelijk van de Kruistochten terug met een wijze Moor als mentor. In 1991 was dat Morgan Freeman, nu Jamie Foxx, die als strijder voor een wereld zonder godsdienstoorlog in feite de hoofdrol speelt. Zulke verwijzingen naar het heden maken meer indruk dan de jonge helden en de actie, die vooral opzien baart door de onmogelijke snelheid waarmee Robin Hood pijlen afvuurt.