Rutte geeft pro-Piet-hooligans de schuld van rellen inhuldiging Sint

Pietdiscussie De Tweede Kamer wil geen fundamenteel debat houden over hoe Zwarte Piet eruit moet zien. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur en de regeling van werkzaamheden, waar de Kamer zijn agenda bepaalt.

Premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP

Tijdens het vragenuur bevroeg Kamerlid Jan Paternotte (D66) premier Mark Rutte (VVD) over het verloop van de Sinterklaasintochten van afgelopen weekend. Rutte had eerder in reactie op de ongeregeldheden afgegeven op het gedrag van „aso’s en hooligans”. Paternotte wilde weten wie volgens de premier de aso’s waren en wie de hooligans. Met andere woorden: koos de premier de kant van de actievoerders tégen Zwarte Piet of die van de pro-Zwarte Piet-demonstranten? Ook wilde Paternotte weten of de premier het gebruik van de Hitlergroet veroordeelt, of hij de mensen die zich hier schuldig aan hebben gemaakt wil vervolgen, en of Rutte „honderd procent, zonder nuance” staat voor de vrijheid te demonstreren, „waar dan ook”.

Geen woord over de kleur

Volgens Paternotte had Rutte de suggestie gewekt dat hij demonstraties van Kick Out Zwarte Piet tijdens intochten wilde verbieden. „De demonstranten worden aangevallen, dus hij wil de demonstranten niet meer zien”, aldus de D66’er. „Dat is de wereld op zijn kop.”

Geen woord over de kleur van Zwarte Piet en of de politiek zich met die discussie, die al jaren volop wordt gevoerd in de samenleving, moet bemoeien. Ook Rutte ging daar niet op in. „Prima als de samenleving discussieert over hoe piet eruit moet zien”, zei de premier. „Laat dat aan de samenleving!” 

Verder zei de premier inderdaad pal voor de vrijheid van demonstratie te staan. „Het is aan het lokale gezag om daar op een verstandige manier mee om te gaan.”

Lees ook: Haagse politici huiverig om kleur te bekennen in piet-debat

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef maandagavond op Facebook: „Als je als volwassenen elkaar niet meer wil begrijpen, laat die kinderen dan met rust. Geen demonstraties bij de intocht.”

Hij stelde voor dat burgemeesters anders even geen demonstraties zouden toestaan „van de intocht tot het feest”.

Volgens sommigen was het duidelijk dat de VVD hiermee pleit voor een tijdelijke onderbreking van de vrijheid om te demonstreren, maar volgens Rutte ligt dat genuanceerder. Dijkhoff zelf was niet bij het vragenuur aanwezig.

Fundamentele discussie

Na afloop van het vragenuur constateerde Kamerlid Farid Azarkan (DENK) dat de Kamer „tijd te kort” kwam over dit onderwerp. Om die reden vroeg hij nóg een debat aan met de premier over Sinterklaas, „ook om aan de samenleving te laten zien hoe we hier op een goede manier mee omgaan”.

Of hij doelde op een fundamentele discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet of over de ongeregelheden, werd niet duidelijk. Hoe dan ook steunden slechts 31 Kamerleden zijn oproep. De VVD, het CDA en de ChristenUnie vonden dat er genoeg over gezegd was, de SP en D66 willen eerst afwachten wat er gebeurt met de vervolging van de pro-Zwarte Piet-demonstranten. Het gevolg: het door Denk aangevraagde debat komt op een lange lijst met zogeheten ‘dertigledendebatten’ en zal vermoedelijk niet voor het einde van het jaar op de agenda verschijnen.