Politieagent in Brussel neergestoken

De agent ligt in het ziekenhuis en is buiten levensgevaar. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een “laffe daad tegenover onze politiemensen”.

In Brussel is een politieagent lichtgewond geraakt nadat hij werd aangevallen met mes.
In Brussel is een politieagent lichtgewond geraakt nadat hij werd aangevallen met mes. Foto Julien Warnand/EPA

In Brussel is dinsdagochtend een politieagent neergestoken. De man is buiten levensgevaar, meldt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De dader is neergeschoten.

De steekpartij vond plaats rond 05.30 uur bij het hoofdkwartier van de Brusselse politie op de Kolenmarkt. Een tweede agent schoot de aanvaller neer. De dader is naar het ziekenhuis overgebracht en is buiten levensgevaar. Minister Jambon spreekt van een “laffe daad tegenover onze politiemensen”. Het is nog niet duidelijk waarom de man de agent neerstak. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend en houdt rekening met een terroristisch motief, schrijven Belgische media.

Twitter avatar JanJambon Jan Jambon Alweer laffe daad tegenover onze politiemensen. Politieman gewond door mesaanval ter hoogte van commissariaat. Politieman is naar ziekenhuis overgebracht, maar niet in levensgevaar. Alle steun aan Politie Brussel.

De Belgische krant La Dernière Heure schrijft dat de dader “allahu akbar” zou hebben geroepen. Ook zou hij een bekende zijn van justitie. De autoriteiten hebben dit niet bevestigd en zeggen dat de zaak wordt onderzocht.

De burgemeester van Brussel Philippe Close sprak via Twitter zijn steun uit voor de gewonde agent en zijn collega’s. “Elke dag zorgen agenten van onze politiezone maar ook van andere zones ervoor dat onze burgers veilig zijn. Ze verdienen meer dan ooit ons respect en onze steun.”

Incidenten

In september raakte een politieagent in Brussel lichtgewond nadat hij werd neergestoken. Het parket zag geen aanleiding de dader te verdenken van een terroristisch motief. Eind mei werden in het Belgische Luik twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten. Deze zaak werd wel behandeld als een terreurdaad. Een aantal militairen kreeg in september 2016 beveiliging nadat een prominent lid van terreurgroep Islamitische Staat ze had bedreigd en hun namen, foto’s en adresgegevens had verspreid.