Politie arresteert verdachte voor vergismoord op ggz-directeur

Rob Zweekhorst, vader van twee kinderen, werd in 2014 doodgeschoten in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. Vermoedelijk had de schutter het op iemand anders voorzien.

Hulpdiensten op de plek van de moord op Zweekhorst.
Hulpdiensten op de plek van de moord op Zweekhorst. Foto ANP

De politie heeft dinsdagmorgen een 51-jarige man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst in 2014. Het gaat om een inwoner van Schiedam, die in zijn woonplaats werd gearresteerd, laat het korps weten.

Wat de verdachte precies met de dood van Zweekhorst (44) te maken zou hebben, heeft de politie niet bekendgemaakt. Een woordvoerder wilde tegen NRC ook niets zeggen over de inhoud van de verdenking.

Zweekhorst, een vader van twee kinderen, werd op 1 januari 2014 doodgeschoten terwijl hij vlak bij zijn huis in Berkel en Rodenrijs zijn honden uitliet. Al snel bleek dat Zweekhorst het slachtoffer was geworden van een persoonsverwisseling. De schutter had het vermoedelijk voorzien op drugscrimineel Dennis van den B., die in dezelfde buurt woonde.

Lees over de zaak rond ex-douanier Gerrit G.: Cocaïne, corruptie en geheimzinnige telefoontjes

Corrupte douanier

Aanleiding voor het moordplan tegen Van den B. was waarschijnlijk een ruzie in het criminele circuit. Die ging volgens het OM over een verloren partij drugs, maar ook over toegang tot de corrupte Rotterdamse douanier Gerrit G. Verschillende criminelen lagen met elkaar overhoop over de toegang tot G., die containers met drugs ongezien door de haven kon loodsen. Ook Van den B. maakte gebruik van de diensten van G., die momenteel in beroep is tegen zijn veroordeling tot 14 jaar cel voor drugssmokkel en corruptie.

Dat er dinsdag een verdachte is aangehouden voor de moord op Zweekhorst, noemt de politie “het resultaat van een onderzoek dat nooit heeft stilgelegen”. Daarnaast is de politie, bijna vijf jaar later, nog altijd op zoek naar nieuwe getuigen. Voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak, looft justitie een beloning van 15.000 euro uit.