OM gaat in hoger beroep om vrijspraak Uberchauffeur

De rechter sprak een Uberchauffeur vrij die vorig jaar een 22-jarige vrouw doodreed in Amsterdam. Het OM verwijt de chauffeur onoplettendheid.

Het Paleis van Justitie in Amsterdam.
Het Paleis van Justitie in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Uberchauffeur die vorig jaar een vrouw doodreed in Amsterdam. Dat laat het OM dinsdag weten. Het OM had een taakstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar geëist.

Het ongeluk gebeurde nadat de 22-jarige taxichauffeur op de Molukkenstraat een passagiersbus had ingehaald die was gestopt om passagiers in te laten stappen, terwijl hij hier niet mocht inhalen. Toen hij de bus was gepasseerd, reed hij de fietser aan.

Volgens de rechter had de verkeersovertreding niets te maken met het ongeluk. De chauffeur was op het moment van de aanrijding weer terug op zijn eigen weghelft en hij hield zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. De rechter oordeelde dat het ongeluk kon gebeuren omdat de fietser niet goed zichtbaar was omdat er een bestelbus stond geparkeerd. Het OM is het hier niet mee eens en stelt dat het onoplettend gedrag van de chauffeur wel degelijk de oorzaak was van het ongeluk.

Uber

De man werkte vijf maanden als chauffeur voor Uber. Tijdens de rechtszaak hadden nabestaanden van de vrouw kritiek op het bedrijf. Uber liet weten zich niet verantwoordelijk te voelen. Hoewel Uber geen partij was in de strafzaak, kondigde de Amsterdamse raadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Zeeger Ernsting (GroenLinks) aan dat zij meer grip willen op het bedrijf. Een motie van de PvdA hierover werd vorige maand aangenomen. Mbarki zei: “De manier waarop Uber te werk gaat, tast de zekerheden en rechten van werknemers en de veiligheid aan.”