OM eist 1,5 jaar cel tegen butler die diamanten stal uit luxehotel

Marcel J. (44) overtuigde gasten hun juwelen in de hotelkluis te leggen. Vervolgens verwisselde hij dure edelstenen voor goedkope nep-exemplaren.

Vijfsterrenhotel Huis ter Duin in Noordwijk.
Vijfsterrenhotel Huis ter Duin in Noordwijk. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een butler van vijfsterrenhotel Huis ter Duin die diamanten van gasten en zijn baas heeft gestolen, moet als het aan justitie ligt anderhalf jaar de cel in. In de Haagse rechtbank heeft het OM dinsdag bovendien bijna acht ton aan schadevergoedingen en boetes geëist tegen Marcel J., die de persoonlijk assistent was van de eigenaresse van het Noordwijkse hotel.

J. (44) kon de edelstenen ontvreemden door gasten te overtuigen hun dure sieraden te bewaren in de kluis van Huis ter Duin. Die zou veiliger zijn dan hun eigen kluis, opperde de butler. Zodra de juwelen in de kluis lagen, verwijderde J. de edelstenen. Die verkocht hij door. In de juwelen plaatste hij goedkope imitatiediamanten terug, zodat de diefstal niet zou opvallen.

De butler werd betrapt toen zijn partner in 2016 probeerde diamanten te verkopen aan een diamantair in Amsterdam. Die herkende de edelstenen: hij had ze eerder zelf verkocht aan een miljonairsechtpaar. Geconfronteerd met het bedrog gaf J. volgens het AD direct toe.

Verkocht via veilinghuizen

Daarna bleek dat J. nog meer slachtoffers had gemaakt. Onder wie zijn eigen baas, wier sieraden ook in de hotelkluis lagen. Ook dupeerde J. een oudere vrouw. In haar geval ging hij anders te werk: hij haalde de vrouw over haar sieraden door hem te laten taxeren, waarna de meeste van die juwelen verdwenen. Volgens justitie zijn ze waarschijnlijk via veilinghuizen verkocht. Bij een van de juwelen die J. wel teruggaf, bleken de diamanten vervangen door nep-edelstenen.

Alleen voor de juwelendiefstal bij het miljonairspaar, zijn baas en de oudere vrouw staat J. nu terecht. Justitie kreeg meer meldingen binnen, maar volgens het AD deden andere mogelijke slachtoffers geen aangifte.

J. stal de diamanten omdat hij zich zo een jetset-levensstijl kon veroorloven, zegt justitie: “Hij zat in het wereldje van de rich and famous. Maar zelf was hij niet rijk en dat stak blijkbaar.” Het geld dat J. kreeg voor de gestolen stenen zou hij voor een deel hebben uitgegeven aan businessclassreizen naar Dubai, Hawaï en Bali.

Het OM wil dat J. 300.000 euro schadevergoeding betaalt aan zijn slachtoffers. Daarnaast moet hij als het aan justitie ligt 465.000 euro op criminele wijze verkregen geld terugbetalen aan de staat. In de strafeis staan naast de achttien maanden cel nog twaalf maanden voorwaardelijke straf. Over twee weken doet de rechter uitspraak.