Noorse man verdacht van grootschalig misbruik, mogelijk 300 slachtoffers

De verdachte zou zich op internetfora hebben voorgedaan als meisje om zo van minderjarige jongens seksueel getinte video’s te krijgen.

Een Noorse man zou honderden minderjarige jongens via chatfora hebben gedwongen seksueel getinte video's te sturen.
Een Noorse man zou honderden minderjarige jongens via chatfora hebben gedwongen seksueel getinte video's te sturen. Foto iStock

In Noorwegen is een man opgepakt die verdacht wordt van seksuele misdrijven waar mogelijk driehonderd minderjarige jongens slachtoffer van zijn geworden. Hij zou de jongens via chatfora hebben gechanteerd en hen hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

De verdachte, geïdentifeerd als een voetbalscheidsrechtervan in de twintig, deed zich op de fora voor als meisje en vroeg de tieners om seksueel getinte video’s, meldt de Noorse omroep NRK. Vervolgens zou hij gedreigd hebben de beelden te delen als ze niet meer video’s zouden sturen. Ook zou de verdachte meerdere slachtoffers hebben gedwongen om af te spreken en hen hebben verkracht.

Volgens justitie zijn de slachtoffers tussen de 9 en 21 jaar oud en komen ze niet alleen uit Noorwegen, maar ook uit Denemarken en Zweden. Het zou gaan om de grootste zedenzaak in Noorwegen ooit. De delicten lopen terug tot 2011.

De verdachte zou bijna 16.500 video’s hebben verzameld. Volgens zijn advocaat heeft de man een deel van de aantijgingen bekend, hij zal pas in 2019 voor de rechter verschijnen.