Nobelprijs literatuur in 2019 toegekend door commissie

Nobelcomité Er komt een nieuwe commissie om de Nobelprijs voor Literatuur toe te kennen. Vijf daarvan zijn externe kandidaten. het Zweedse alleenrecht op de toekenning wordt daarmee ongedaan gemaakt.

De Nobelprijs voor Literatuur wordt de komende twee jaar door een nieuwe commissie toegekend. In die commissie zullen vijf mensen uit de Zweedse Academie plaatsnemen, aangevuld met vijf externe deskundigen. Het gaat hierbij om een tijdelijke oplossing, zo maakte de Zweedse Academie maandag bekend.

Hiermee verliest de Zweedse Academie, die sinds jaar en dag de jury is voor de literaire Nobelprijs, zijn historische alleenrecht op het bepalen van de winnaar.

Conflicten binnen de 18-koppige academie, waarvan de leden voor het leven werden benoemd, zijn de reden dat de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar niet is toegekend. Het instituut was verdeeld geraakt na reacties van leden op beschuldigingen van seksueel wangedrag van de echtgenoot van een van hen. Het wangedrag zou bekend geweest zijn binnen de Academie, maar toegedekt en verzwegen. Acht van de achttien Academie-leden zijn in de afgelopen anderhalf jaar opgestapt.

De nieuwe commissie is opgetuigd onder druk van het overkoepelende Nobelcomité, verantwoordelijk voor alle Nobelprijzen, zo meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter. Daarmee kan de nieuwe commissie gezien worden als een ferme poging om geloofwaardigheid terug te winnen voor de Nobelprijs voor Literatuur. „De toetreding van vele nieuwe onafhankelijke leden betekent dat er afstand wordt gecreëerd tot de gebeurtenissen van afgelopen jaar”, verklaarde de voorzitter van het Nobelcomité, Lars Heikensten. Onder de externe deskundigen die de Nobelprijs in 2019 en 2020 mede zullen toekennen, zijn twee jonge literatuurcritici (27 en 31 jaar) en een 56-jarige kenner van Franse literatuur en fantasyboeken.

De man door wie de onmin begon, Jean-Claude Arnault, is getrouwd met een van de inmiddels opgestapte Academieleden en nauw betrokken bij feestelijke evenementen in Stockholm rond de Nobelprijs. Hij werd een jaar geleden het middelpunt van #MeToo-beschuldigingen en is dit najaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, vanwege verkrachting. Zijn hoger beroep dient momenteel in Stockholm.