Nederlandse documentaire wint internationale Emmy

Stephane Kaas, Rutger Lemm en Marloes Blokker wonnen de prijs voor hun documentaire over de Israëlische schrijver Etgar Keret.

Stephane Kaas, Marloes Blokker en Rutger Lemm wonnen dinsdag een internationale Emmy voor hun documentaire Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal.
Stephane Kaas, Marloes Blokker en Rutger Lemm wonnen dinsdag een internationale Emmy voor hun documentaire Etgar Keret - Een waargebeurd verhaal. Foto Angela Weiss / AFP S

De Nederlandse documentaire Etgar Keret - een waargebeurd verhaal heeft dinsdag in New York een internationale Emmy gewonnen. De NTR-productie kreeg de prijs in de categorie ‘Arts Programming’.

De film, van regisseur Stephane Kaas, Rutger Lemm en Marloes Blokker, onderzoekt hoe de Israëlische schrijver Etgar Keret zo’n goede verteller kon worden. Kaas zei na afloop van de uitreiking tegen persbureau ANP dat de uitreiking “een beetje een waas” was. “Het was gewoon zo onverwacht, dat de rest wat aan me is voorbijgegaan.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Holy shit. We just won an Emmy.

Een bericht gedeeld door Rutger Lemm (@rutgerlemm) op

Kaas en Lemm lazen de korte absurdistische verhalen van Keret graag toen ze nog op de middelbare school zaten. “Vijftien jaar later besloten we een documentaire over hem te maken”, schrijft Kaas op zijn website. “Het resultaat is een documentairefilm met animatie en fictie.” De film werd in juni uitgezonden op televisie tijdens het programma Het Uur van de Wolf (NTR).

Liegen mag gewoon, leerde Rutger Lemm toen hij zich verdiepte in de Israëlische schrijver Etgar Keret: Positief liegen is het perfecte antwoord op fake news

Een andere Nederlandse genomineerde, de documentaire De wereld van Puck, greep naast de prijzen. In deze film volgt Gert-Jan de Vries zijn gezin nadat zijn dochter Puck een zware handicap blijkt te hebben. De Vries wilde met zijn film laten zien “wat de impact is op een gezin als er een gehandicapt kind geboren wordt”.

In de categorie drama won de Spaanse serie La casa de papel. De Deense acteur Lars Mikkelsen won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Herrens Veje. De Duitse Anna Schudt won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Ein Schnupfen hätte auch gereicht.

In 2015 won acteur Maarten Heijmans een Emmy voor zijn rol in de serie Ramses. Een jaar eerder won Bianca Krijgsman de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Nieuwe Wereld.