Brieven

Nederlands uitgeklede leger heeft baat bij samenwerking

Foto ANP
Foto ANP

Premier Rutte was er vrijdag snel bij om het Frans-Duitse voorstel voor de vorming van een Europees leger af te schieten. Het zou gevaarlijk zijn, want 80 procent van de capaciteit van de NAVO komt van buiten de Europese Unie en Europa kan zijn eigen veiligheid niet waarborgen. Nee natuurlijk niet, dat is nu juist het punt. Het gaat erom dat we dat in de nabije toekomst wél kunnen. Een sterke Europese partner binnen de NAVO zou pure winst betekenen in een wereld waar de verhoudingen snel wijzigen. Het zou eerlijker zijn om toe te geven dat de Nederlandse politiek de krijgsmacht heeft afgebroken tot een bedenkelijk niveau. Het Nederlandse leger moet materieel en munitie lenen bij bondgenoten.

Minister Bijleveld (Defensie, CDA) zegt in dit verband ook dat Nederland verantwoordelijk moet blijven voor het op missie sturen van zijn militairen. Nou, dat hebben we geweten. Met bewonderenswaardige inzet van onze militairen zijn de interventies in Afghanistan en Irak volbracht. Het bleken politieke stokpaardjes en halfslachtige compromissen, die miljarden hebben gekost en hoegenaamd niets hebben veranderd. Wel is de krijgsmacht uitgeput achtergebleven.

Lees ook de NRC-serie: Een Europees leger: fictie of noodzaak?

Vijf jaar geleden zag ik de laatste tanks rondrijden op vliegbasis Soesterberg. De mensen van Defensie stonden er met tranen in de ogen naar te kijken. Militairen zijn loyaal en kunnen weinig anders dan stemmen met de voeten. Met duizenden tegelijk lopen ze nu dus weg en geef ze eens ongelijk. Het gaat vele jaren duren voor we weer een volwaardig Nederlands leger hebben opgebouwd, als dat al lukt. Laten we dat onder ogen zien en samenwerken met landen die meer verstand hebben van oorlogvoering.