Misbruikschandalen

Spaanse katholieke kerk geeft voor het eerst seksueel misbruik van kinderen toe

De Rooms-Katholieke Kerk in Spanje heeft voor het eerst toegegeven dat geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. „We erkennen openlijk dat er misbruik heeft plaatsgevonden en zijn vastberaden om dat uit te roeien”, zei de voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie Ricardo Blázquez volgens dagblad El País. In oktober onthulde de krant dat de Spaanse kerk decennialang op grote schaal misbruik heeft verzwegen voor de autoriteiten. Slechts drie van de zeventig bisdommen in Spanje gaven de afgelopen dertig jaar signalen over seksuele misdaden door aan justitie. Wereldwijd is de katholieke kerk in tal van landen, waaronder Nederland, in verlegenheid gebracht door omvangrijke misbruikschandalen. (NRC)