Minstens 50 doden bij bomaanslag op religieus feest in Kabul

De zelfmoordaanval vond plaats bij een feestzalencomplex waar geestelijken de verjaardag van de profeet Mohammed vierden.

Familieleden van slachtoffers bij een ziekenhuis van een Italiaanse hulporganisatie in Kabul.
Familieleden van slachtoffers bij een ziekenhuis van een Italiaanse hulporganisatie in Kabul. Foto AFP

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag zeker vijftig doden gevallen. Minstens 83 anderen raakten gewond, zeggen de plaatselijke politie en het ministerie van Defensie tegen persbureau AFP.

De aanslag vond plaats bij een feestzalencomplex waar zo’n duizend geestelijken uit het hele land bijeen waren gekomen om de verjaardag van de profeet Mohammed te vieren. Deze islamitische feestdag, die officieel Mawlid an-Nabi heet, valt voor soennieten dit jaar op 20 november.

Bij het gebouw waar het religieuze feest werd georganiseerd, stond geen beveiliging. Daardoor kon de zelfmoordterrorist makkelijk binnenkomen, meldt persbureau AP. Hij bracht zijn explosieven tot ontploffing middenin een zaal waar net een Koranlezing aan de gang was.

Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De Talibaan hebben het geweld veroordeeld, meldt AFP. Islamitische Staat, dat net als de Talibaan de afgelopen jaren talloze aanslagen heeft gepleegd, heeft nog niets van zich laten horen.

‘Tirannieke geestelijken’

Lees ook: In Afghanistan vecht iedereen met iedereen

Beide organisaties hebben het voorzien op geestelijken die in hun optiek onder één hoedje spelen met de door de Verenigde Staten gesteunde Afghaanse regering. IS pleegde bijvoorbeeld in juni een aanslag op een vergadering van hoge geestelijken, ook in Kabul. Zeven mensen kwamen om. De slachtoffers, die volgens IS “tirannieke geestelijken” waren, hadden zich eerder uitgesproken tegen zelfmoordaanslagen en voor vredesbesprekingen.

Afghanistan verkeert al sinds de Amerikaanse invasie in 2001 in een staat van oorlog. De Talibaan verloren de macht, en proberen sindsdien de regering omver te werpen. De laatste jaren heeft IS zich bij de strijdende partijen gevoegd. Allebei de bewegingen willen een streng islamitische staat maken van Afghanistan, maar zijn vanwege ideologische verschillen niettemin ook elkaars vijanden.