Recensie

Recensie Film

Mary Shelley: een perfect leven voor een film

Biopic Mary Shelley, de auteur van de wereldberoemde gothic novel ‘Frankenstein’, brak als puber met haar ouders en stortte zich in een destructieve relatie met de dichter Percy Shelley. De film ‘Mary Shelley’ probeert haar te schilderen als een eigenzinnige vrouw.

Mary Shelley (Elle Fanning) bij het graf van haar moeder, de vroege feministe Mary Wollstonecraft.
Mary Shelley (Elle Fanning) bij het graf van haar moeder, de vroege feministe Mary Wollstonecraft.

In plaats van haar te troosten nadat ze is aangerand, benadrukt Mary’s geliefde, dichter Percy Bysshe Shelley, dat hij er geen probleem mee zou hebben als ze vreemdgaat. Hij voegt toe dat zij hem ook wel wat meer vrijheid op dat vlak mag gunnen.

Mary Shelley, de auteur van de wereldberoemde gothic novel Frankenstein, had het perfecte leven voor een biopic. Als puber breekt ze met haar intellectuele vader, haar schrijvende feministische moeder was kort na haar geboorte al overleden. Ze stort zich in een vurige, destructieve relatie met dichter Shelley, verliest een kind en schrijft op achttienjarige leeftijd het verhaal waar ze voor altijd mee zal worden geassocieerd.

De aaneenschakeling van ellende blijft draagbaar dankzij goed acteerwerk en de keuze om heftige emoties vooral te verduidelijken via eloquente, statige discussies en dagboekfragmenten. Als Percy na de aanranding vraagt of Mary het koud heeft, verwijst ze naar haar „mantel van teleurstelling” die haar warm houdt. Het klinkt pathetisch, maar passend: Percy en Mary Shelley waren, net als hun vriend Lord Byron, romantische tieners toen ze hun bekendste werken schreven.

Haifaa Al-Mansour (Wadjda) doet haar best om van Mary een eigenzinnige vrouw te maken. Toch voelt de film tegenstrijdig. Zo wordt ook gesuggereerd dat Mary Shelleys talent tot bloei kwam door haar turbulente relatie met Percy en niet ondanks haar band met deze zelfzuchtige dichter. Alsof een briljante geest alleen niet voldoende is voor een vrouw om tot een vooruitstrevende roman te komen.