Italiaans OM legt beslag op migrantenschip Aquarius

Het reddingsschip zou een grote hoeveelheid afval onjuist verwerkt hebben. Artsen zonder Grenzen noemt de inbeslagname buitenproprotioneel en ongefundeerd.

Foto Matthew Mirabelli / AFP

Italië gaat beslag leggen op het vluchtelingenschip Aquarius. Het schip zou volgens het Italiaanse openbaar ministerie afval, zoals voedselresten, kleren van drenkelingen en restanten van “medische activiteiten” aan boord, niet goed verwerkt hebben. Dat maakte Artsen zonder Grenzen dinsdag bekend. De hulporganisatie noemt de beschuldigingen onjuist en kondigt een beroepsprocedure aan.

Het OM in Catania (Sicilië) bevriest daarnaast bankrekeningen van Artsen zonder Grenzen, die de reddingsoperaties op de Middellandse Zee samen met hulporganisatie SOS Méditerranée organiseert. Het gaat om bijna een half miljoen euro. Het OM stelt daarnaast 24 medewerkers van de hulporganisaties in staat van beschuldiging.

Het schip, dat migranten opvangt die tijdens hun oversteek naar Europa in de problemen komen, zou volgens het Italiaanse openbaar ministerie 24 ton afval onjuist verwerkt hebben. Volgens justitie in Italië moeten deze resten als ziekenhuisafval worden verwerkt, in plaats van rechtstreeks door de Italiaanse havens waar het schip aanmeerde. Artsen zonder Grenzen stelt in een reactie dat het afval altijd via de standaardprocedures verwerkt is en dat niemand daar vraagtekens bij zette of over gevaren voor de gezondheid sprak.

Bekijk ook deze fotoserie Aan boord van de Aquarius, een van de laatste schepen die nog migranten redden

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, laat via Twitter weten dat hij er goed aan heeft gedaan om dergelijke schepen te blokkeren: “Ik stopte niet alleen de smokkel van illegale migranten, maar ook van giftig afval.” Het reddingsschip was veelvuldig in het nieuws omdat de Italiaanse regering de toegang tot havens versperde.

‘Buitenproportioneel en ongefundeerd’

Artsen zonder Grenzen veroordeelt de inbeslagname scherp in een verklaring: “Het is een buitenproportionele en ongefundeerde maatregel, gericht op het verder criminaliseren van levensreddende medische en humanitaire acties op zee.”

Gabriele Eminente, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen in Italië, zegt in de verklaring:

“We zijn meer dan bereid om de feiten te verduidelijken en onze verantwoordelijkheid te nemen voor de procedures die we volgden, maar we bekrachtigen opnieuw de legitimiteit en legaliteit van ons humanitaire werk.”

De Aquarius ligt sinds eind oktober in de haven van Marseille en kan niet uitvaren. Het schip voer onder de Panamese vlag, maar dat land trok onlangs de registratie in. Dat is volgens Artsen zonder Grenzen ook het gevolg van “gecoördineerde politieke druk”.