Reportage

In Seoul klinkt verzet tegen deal met Kim

Toenadering Korea’s De Zuid-Koreaanse president Moon wil snel zaken doen met het Noord-Korea van Kim Jong-un. Dit stuit op de nodige weerstand.

Zuid-Koreanen demonstreren zaterdag in Seoul tegen toenadering tot de Noord-Koreaanse leider Kim.
Zuid-Koreanen demonstreren zaterdag in Seoul tegen toenadering tot de Noord-Koreaanse leider Kim. Foto Ahn Young-joon/AP

De toespraak van dominee Woo Byun-seoung schalt door de geluidsinstallatie over het plein voor het voormalige koninklijk paleis in Seoul. Zo’n 300 demonstranten schreeuwen met hem mee, de videobeelden zijn live op een groot scherm te zien. Achter hem brandt een groot wit kruis gemaakt van kerstverlichting. „Wij zijn tegen de plannen van president Moon Jae-in”, zegt Esther Lee (34). „Wij willen geen vredesovereenkomst met Noord-Korea.”

Moon wil met een vredesverdrag een formeel einde maken aan de Koreaanse oorlog, die in 1953 eindigde in een wapenstilstand. Hij zet ook eerste bescheiden stappen richting een echte hereniging. Zo kwam hij vorige maand met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un overeen het aantal militaire posten aan de grens tussen beide Korea’s terug te brengen en ze minder zwaar te bewapenen.

Lee, gekleed in een halflange zwarte wollen jas, heeft deze zaterdag in haar ene hand een Zuid-Koreaans, in haar andere hand een Amerikaans vlaggetje. Niet omdat ze Trump steunt, maar omdat ze wil dat de circa 28.000 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gelegerd blijven. „Die mogen hier niet weg”, zegt ze.''

Lees ook: President Moon van Zuid-Korea: Kim Jong-un gaat echt ontwapenen

‘Geen vrede zonder denuclearisatie’

Ze zijn niet de enige betogers deze dag. Elders lopen zo’n honderd vooral ouderen die rode en blauwe geplastificeerde leuzen ophouden – met teksten als: ‘Geen vrede zonder denuclearisatie’ en ‘Nee!!! Geen verklaring dat de oorlog is beëindigd’. Precies dezelfde geplastificeerde leuzen zijn ook te zien op foto’s van twee weken terug: dezelfde demonstranten gingen ook toen de straat op.

De weerstand tegen vrede en hereniging is in werkelijkheid dan ook beperkt. Volgens een Gallup-peiling van afgelopen september is 84 procent van de bevolking juist vóór hereniging met Noord-Korea. Maar het thema roept veel emoties op, want een eventuele hereniging heeft ook voor Zuid-Korea ingrijpende gevolgen.

Eenwording is voor Koreanen misschien nog wel een belangrijker thema dan denuclearisatie, waar buiten Korea de nadruk op ligt. Informeel wordt zelfs al gekeken hoe zo’n hereniging er dan uit zou kunnen zien. Wordt het één land, twee systemen, zoals in Hongkong? Daarbij blijven twee verschillende politieke en juridische stelsels naast elkaar bestaan. Of is de hereniging van Oost- en West-Duitsland een beter model?

De peiling, die ook liet zien dat de populariteit van de president zelf weer steeg na een tijd van gestage neergang, werd gehouden meteen nadat Moon zich in een afgeladen stadion in Pyongyang vóór hereniging had uitgesproken. Hij zei: „Ik stel voor dat we de vijandigheden van de afgelopen zeventig jaar volledig beëindigen en dat we een grote stap naar de vrede zetten door weer één te worden.” Of Moon dat enthousiasme voor hereniging kan vasthouden, moet nog blijken.

Zuid-Koreanen demonstreerden zaterdag in Seoul tegen (toenadering met) de Noord-Koreaanse leider Kim. Foto Ahn Young-joon/AP

Naïef

Suh In-joon (62) kan zich enorm opwinden over de „naïviteit” van iedereen die Moon steunen. „Voor het communisme is niemand meer bang, jongeren weten niet meer wat het is.” Moon is in zijn ogen zelf ook een communist, daarmee verwijzend naar diens linkse achtergrond. De man gelooft meer in Trump, die als echte conservatief alleen maar zou doen alsof hij een deal met Kim Jong-un wil sluiten.

Min Ho, een ingenieur van begin dertig, is met zijn vriendin aan het winkelen in de populaire wijk Gangnam waar tussen alle internationale kledingmerken ook een winkel zit van het hippe Koreaanse merk Kakao Friends dat een soort Nijntjes voor jongeren verkoopt. Min Ho is niet zo naïef als Suh beschrijft. Hij vindt vrede en hereniging wel een goed idee, maar nu nog niet. „Ik heb gelezen dat Noord-Korea stiekem doorgaat met het uitbouwen van zijn nucleaire faciliteiten. Dan is zo’n vredesverdrag wel wat voorbarig.”

De 23-jarige Lee Jun-hee, die met zijn vriend aan de Japanse noedels zit in het centrum van Seoul, deelt deze scepsis. „Ze hebben ons eerder geprovoceerd, dus ik vertrouw ze niet.” Wel doet Moon goed werk door naar vrede te streven: „Beter dan Trump, die denkt alleen aan zichzelf.” Lee werkt bij de politie. Zijn vriend, Young Boong-lee (25), zit in het leger om zijn dienstplicht van twee jaar te vervullen. Young weet zeker dat Zuid-Korea zijn noorderbuur de baas kan, mocht het toch weer tot een gewapend conflict komen. „We zijn niet bang, maar het is toch beter als de Amerikaanse troepen hier voorlopig nog even blijven.”