Druk op kabinet neemt toe om kleur te bekennen in Pietendiscussie

De Haagse Stemming Vandaag stemt de Eerste Kamer over de Grondwetswijziging die de weg vrijmaakt voor de gekozen burgemeester. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Na de ongeregeldheden afgelopen weekend staat het uiterlijk van Zwarte Piet ook weer hoog op de politieke agenda. Evenals een mogelijke vaccinatieplicht. Een pleidooi voor volkscultuur kon niet op bijval rekenen.

ASO-DEMONSTRANT: Politici van links tot rechts veroordeelden de afgelopen dagen de ongeregeldheden bij de sinterklaasintochten. Maar zich branden aan de vraag waar het echt om gaat, doen ze niet: hoe moet Piet eruit zien? Mark Rutte noemde de veroorzakers van de problemen “aso’s” maar heeft helemaal niets met “Zwarte Piet-extremisten, noch voor noch tegen”. Alleen Gert-Jan Segers zei aan het eind van de dag dat “een kinderfeest geen feest meer is als kinderen er pijn door oplopen”.

DEMONSTRATIEVERBOD: Voor Klaas Dijkhoff zijn de ongeregeldheden aanleiding dan maar geen demonstraties toe te staan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut (waar is Lilian Marijnissen eigenlijk in deze discussie?) is het daar allesbehalve mee eens: je moet kunnen demonstreren. Ook GroenLinks laakt het (gebrek aan) een signaal van Rutte en co: “Het kabinet ontwijkt het debat.” De premier roept om de discussie te voeren “in praatprogramma’s”, de oppositie doet dat liever in het parlement de komende dagen.

VACCINEREN: Ook terug van weggeweest: de discussie over de vaccinatieplicht.Staatssecretaris Paul Blokhuis wil er voorlopig niet aan, maar sluit zo’n plicht ook niet uit bij verdere daling van de vaccinatiegraad. Wel wil hij dat niet-vaccineren gevolgen krijgt. Zo worden ouders die hun kind niet willen laten inenten, uitgenodigd voor een gesprek bij Jeugdgezondheidszorg. Voor jongeren komt er een lespakket over infectieziektes en vaccins, bijvoorbeeld over het HPV-virus dat tot baarmoederhalskanker kan leiden. Ook gaan experts “actief weerwoord bieden aan misvattingen over vaccinaties, onder andere op sociale media”.

NOODWET I: Het kabinet is er niet gerust op dat de Brexit-deal er echt komt. Stef Blok vroeg het parlement daarom gisteren om uitzonderlijke bevoegdheden om bij een noodsituatie in te kunnen grijpen. De minister van Buitenlandse Zaken wil een Brexit-noodwet. In de wet staat hoe de regering zal omgaan met onder meer Britse rijbewijzen, studenten en bedrijven. Slechts enkele keren eerder kwam het kabinet met zo’n noodwet: onder meer bij de oliecrisis in 1973 en de bankencrisis in 2008. De Raad van State stelt dat de uitkomsten van de Brexit onconventionele maatregelen “noodzakelijk maken”, maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is daarvan nog niet overtuigd.

Noodwet II: Wouter Koolmees en Mark Rutte zijn bereid ver te gaan voor een pensioenakkoord. Niet alleen schoof de premier vorige week drie keer aan bij de onderhandelingen, ook stelde hij voor de pensioenen niet te korten als dat een deal dichterbij bracht. Volgens De Telegraaf boden hij en de minister van Sociale Zaken aan om dat in speciale wetgeving vast te leggen. Sommige fondsen staan er slecht voor en daardoor dreigt korting noodzakelijk te worden. Met nieuwe wetgeving zou korting in 2020 en 2021 in ieder geval worden voorkomen. Het bestuur van de FNV praat vandaag verder over het voorstel.

VOLKSCULTUUR: Na een veelbesproken entree viel gisteren ook het pleidooi in de Kamer van Thierry Aartsen voor meer geld voor volkscultuur niet zo lekker. Vooral coalitiegenoten namen de VVD’er gisteren bij de behandeling van de cultuurbegroting stevig onder vuur. “We weten allemaal: de VVD en cultuur is niet een heel makkelijke combinatie”, sneerde Vera Bergkamp (D66). Zij noemde het volkscultuurplan een “losse flodder”. Ook het CDA was kritisch, mede omdat de VVD vorige week tegen een CDA-plan stemde waarin verenigingen (dus ook carnavalsverenigingen en gildes) lagere OZB-belasting mogen betalen. SP’er Peter Kwint verwees naar die stemming: “Dan loopt uw proefballonnetje toch leeg?”

OPVOLGERS: Als je een foto zou maken met alle commisarissen van de koning op 1 februari 2018 en diezelfde foto een jaar later nog eens zou maken, dan zou die er behoorlijk anders uitzien. Maar liefst vier provincies krijgen of kregen een nieuwe commissaris. In Overijssel begon deze zomer Andries Heidema, Utrecht krijgt per 1 februari Hans Oosters en ook in Gelderland zijn ze op zoek naar een opvolger van Clemens Cornielje. Maandag werd bekend dat VVD’er Arthur van Dijk zijn partijgenoot Johan Remkes opvolgt in Noord-Holland. Van Dijk is lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en zit in het bestuur van VNO-NCW.

QUOTE VAN DE DAG:

“Mensen zijn bang. Bang voor hun baan, bang dat eerlijkheid hun carrière schaadt. Die angst maakt eenzaam.”

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy stapt op bij het OM en heeft in personeelsblad Opportuun forse kritiek op de werkcultuur.