Arrestatie voor ‘vergismoord’ op ggz-directeur

De in 2014 doodgeschoten Rob Zweekhorst werd onbedoeld slachtoffer van een conflict in de Rotterdamse cocaïnemaffia. Dinsdag is er een verdachte aangehouden.

Ggz-directeur Rob Zweekhorst werd in 2014 tijdens het uitlaten van zijn hond doodgeschoten.
Ggz-directeur Rob Zweekhorst werd in 2014 tijdens het uitlaten van zijn hond doodgeschoten. Foto Jeffrey Jacobs/ ANP

Het is al donker op Nieuwjaarsdag 2014 als de 43-jarige Dennis van den Berg zijn hond Bowie uitlaat. In de nieuwbouwwijk in Berkel en Rodenrijs (Zuid-Holland) zijn kinderen nog aan het rotzooien met vuurwerk. Dennis snijdt een heel stuk van zijn gebruikelijke rondje af omdat zijn zwarte retriever bang is van het lawaai op straat. Binnen staat het eten al op tafel: ‘Grandmothers Fish’ van zijn favoriete Chinees.

Nietsvermoedend maakt buurtgenoot Rob Zweekhorst op datzelfde moment een wandeling met zijn twee honden. Zweekhorst, personeelsdirecteur van een ggz-instelling, wordt niet ver van de woning van Van den Berg opgewacht door een gewapende man die van dichtbij een aantal keer op hem schiet.

Het blijkt een fatale vergissing. Rob Zweekhorst, een getrouwde vader van twee jonge kinderen, sterft op straat. Hij is onbedoeld slachtoffer van een conflict in de Rotterdamse cocaïnemaffia dat draait om geld en de controle over de corrupte douanier Gerrit G., die drugs ongezien door de Rotterdamse haven kan loodsen.

Dennis van den Berg, die geen bezwaar heeft tegen het gebruik van zijn volledige naam, is één van de hoofdrolspelers in dat conflict. Een andere hoofdrolspeler is de 51-jarige Schiedammer René F. Hij is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Zweekhorst en mag geen contact hebben met de buitenwereld.

Van den Berg en René F. zijn in 2017 veroordeeld voor cocaïnesmokkel en corruptie net als een groot aantal andere verdachten. De hoogste straf was voor douanier Gerrit G.: veertien jaar cel.

Schiedamse vrienden

De hoofdpersonen uit dit verhaal, Dennis en René, hebben elkaar ruim twintig jaar geleden leren kennen in het Schiedamse café Mignon, dat werd gerund door René, zijn broer Arnold en zijn vrouw Colinda. Dennis is er vaste gast en raakt goed bevriend met René.

De twee mannen hebben allebei zo hun aanvaringen met justitie. René F. is aan het begin van deze eeuw veroordeeld tot zes jaar cel voor betrokkenheid bij heroïnesmokkel. En Dennis van den Berg is twee keer veroordeeld voor btw-fraude gepleegd tussen 2004 en 2008.

Als Dennis van den Berg in 2012 via via in contact komt met douanier Gerrit G. stapt hij naar zijn vriend René F. De douanier werkt voor de afdeling in de Rotterdamse haven die beslist welke containers moeten worden gecontroleerd op aanwezigheid van drugs. Een contact op die afdeling is van grote waarde voor drugssmokkelaars, weet Van den Berg.

Lees hier een reconstructie van het dubbelleven van Gerrit G.

En René F. is zo’n smokkelaar. Hij heeft met een aantal anderen een cocaïnelijn opgezet tussen Costa Rica en Rotterdam. De twee mannen sluiten een pact: Gerrit gaat werken voor René en Dennis krijgt in ruil een percentage van de opbrengst voor iedere kilo coke die via de douanier wordt binnengehaald.

Sluimerend conflict

Het lijkt een goede deal voor iedereen, maar in het voorjaar van 2013 ontstaat bij Dennis van den Berg het gevoel dat zijn vriend René F. veel meer drugs binnenhaalt dan hij vertelt aan Dennis. Het is de start van een sluimerend conflict dat ontbrandt als Dennis eind 2013 financiëel in het nauw komt. Dat gebeurt na de onderschepping van een lading cocaïne met een handelswaarde van 10 miljoen euro.

Daarna is het conflict zo geëscaleerd, zo hoort de recherche in de onderwereld, dat zeker zes mensen op een dodenlijst terechtkomen. Een van hen is Dennis van den Berg. Voor hem waren de kogels bedoeld die een einde maakten aan het leven van Rob Zweekhorst. In de vijf jaren sindsdien hebben verschillende betrokkenen, waaronder douanier Gerrit G. en Van den Berg zelf, René F. aangewezen als de opdrachtgever. Wat de doorslag heeft gegeven voor de aanhouding van René F. is niet bekend.

Jan Zweekhorst vertelde tegen het Brabants Dagblad dat het verschrikkelijk is dat zijn broer Rob het slachtoffer is geworden van een criminele vete waar hij niets mee te maken had. „We hopen dat de politie de zaak nu kan oplossen.”