Airbnb weg uit Israëlische nederzettingen

Verhuurplatform Airbnb stopt met het aanbieden van huizen in Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Israëlische bewindslieden willen hier maatregelen tegen. Volgens een dinsdag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) biedt ook de Nederlandse boekingswebsite Booking.com slaapplaatsen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Airbnb zei maandag in een verklaring dat het lang heeft „geworsteld” met de kwestie. Het bedrijf hield zich met het aanbod aan de Amerikaanse wet, maar stelt tot de conclusie te zijn gekomen dat het aanbieden van slaapplaatsen in bezet gebied niet strookt met hun verantwoordelijkheid als wereldwijde speler. Het gaat om ongeveer tweehonderd huizen. De beslissing kwam vlak voor een kritisch HRW-rapport over het aanbod van Airbnb en Booking.com in Israëlische nederzettingen. De nederzettingen worden door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd. Israël betwist dat. Volgens HRW dragen de bedrijven met het aanbod in nederzettingen bij aan mensenrechtenschendingen. Palestijnen kunnen de aangeboden kamers niet huren. Beide bedrijven staan al jaren onder druk van activisten. Booking.com stelde in een reactie aan HRW het beleid niet te wijzigen. Wel paste het bedrijf onlangs enkele beschrijvingen aan van gastenverblijven op de Westelijke Jordaanoever die ten onrechte waren aangemerkt als liggend „in Israël”.