WHO: wereldwijd aantal malaria-infecties neemt weer toe

Het betreft een trendbreuk met de afgelopen jaren, toen liep het aantal malariagevallen sterk terug.

De toepassing van insecticidespray in Thailand in december 2017.
De toepassing van insecticidespray in Thailand in december 2017. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Het aantal malariainfecties neemt wereldwijd weer toe, dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in haar jaarlijkse malariarapport. De WHO schat het aantal malariagevallen in 2017 op 219 miljoen. In 2016 lag het aantal infecties op 217 miljoen.

De voorgaande jaren nam het aantal malariagevallen juist erg af. Tussen 2010 en 2015 liep het aantal infecties terug van 239 miljoen naar 214 miljoen, een daling van zo’n 10 procent. De verspreiding van betere klamboes, geïmpregneerd met insecticide, was toen een belangrijke factor in de daling.

De afname is gestopt omdat de WHO met het huidige budget (2,7 miljard euro) niet alle risicoregio’s even goed kan bereiken. “De hoeveelheid geld dat er naartoe gaat is gelijk gebleven”, zegt een WHO-woordvoerder, Gregory Härtl, tegen NRC. De strijd tegen malaria bestaat hoofdzakelijk uit drie elementen die besmetting voorkomen: de inzet van klamboes en netten, gebruik van insecticidenspray en malariapillen.

Afrikaans continent

De WHO kondigt nu aan in te zetten op de ‘lokale aanpak’. Zeventig procent van alle malariagevallen ter wereld vindt plaats in elf landen: Burkina Faso, Kameroen, de Democratische Republiek Congo (DRC), Ghana, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Oeganda, Tanzania en India. Vooral in de risicolanden in Afrika (tien van de elf malaria-hotspots) blijft de verspreiding van klamboes achter. Alleen in India is de aanpak de afgelopen jaren succesvol gebleven: tussen 2017 en 2016 daalde het aantal malariagevallen er met 24 procent. In de Afrikaanse landen waren juist 3,5 miljoen meer zieken.

De WHO roept politieke leiders in deze gebieden nu op hun beleid aan te passen en te zorgen dat preventie en behandeling beschikbaar zijn. Ook wil ze dat er door de landen wordt ingezet op samenwerking tegen de ziekte.

Het aantal doden door malaria is de afgelopen twee jaar overigens wel gedaald. De WHO schat de daling op 3,1 procent. Vorig jaar stierven wereldwijd 435.000 mensen aan de ziekte. Kinderen jonger dan vijf zijn de meest kwetsbare groep: 61 procent van de slachtoffers viel in deze categorie. Malaria is een levensbedreigende ziekte die meestal verspreid wordt door de beet van een malariamug.