Voetballer Paul Gascoigne aangeklaagd voor seksueel wangedrag

De Engelsman zou een vrouw hebben belaagd in een trein. In december moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Gascoigne tijdens een wedstrijd tussen S.S. Lazio en Tottenham Spur in 2012.
Gascoigne tijdens een wedstrijd tussen S.S. Lazio en Tottenham Spur in 2012. Foto Ettore Ferrari/EPA

De Engelse voormalige profvoetballer Paul Gascoigne is aangeklaagd voor seksueel wangedrag. Dat heeft de Britse transportpolitie maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De 51-jarige Gascoigne zou een vrouw hebben belaagd in een trein.

Op 20 augustus is de ex-voetballer opgepakt op het station van Durham, in het noordoosten van Engeland. Hij moet zich op 11 december verantwoorden voor de rechter.

Lees ook ons portret van Paul Gascoigne uit 2006: Een leven tussen hoop en vrees

Gascoigne gold als een van de beste spelers van Groot-Brittannië. Hij kwam in 1985 als middenvelder uit voor Newcastle United, later speelde hij voor Tottenham Hotspur, S.S. Lazio en Glasgow Rangers. In 1990 kwam hij uit voor het nationale elftal op het WK, waarmee hij de halve finale behaalde. In datzelfde jaar riep de BBC hem uit tot Sportpersoonlijkheid van het jaar.

In 2004 stopte Gascoigne met voetballen. De voetballer kwam meermaals in opspraak vanwege overmatig alcoholgebruik, ook kwam hij herhaaldelijk agressief uit de hoek. Zo werd hij in 2006 gearresteerd omdat hij een man in een Londense nachtclub zou hebben mishandeld.