Verzet tegen bescheiden eurozonebegroting neemt af

Eurozone Als de Britten weg zijn, groeit het gewicht van de eurozone in de EU. Dat helpt plannen voor een aparte begroting voor de eurozone.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz na de Eurogroepvergadering.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Duitse ambtgenoot Olaf Scholz na de Eurogroepvergadering. Foto Julien Warnand/EPA

Voor Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, was het een „belangrijke doorbraak”. Zijn Duitse collega Olaf Scholz sprak van „een pragmatisch voorstel” dat de eurozone sterker maakt.

Gebroederlijk zat het Frans-Duitse duo maandagmiddag terug te blikken op hun laatste overval op de Eurogroep. In de vergadering van ministers van Financiën van de Europese Unie hadden ze het gehad over hun plan om de eurozone een aparte begroting te geven, binnen de EU-begroting.

Vrijdag pas hadden ze hun voorstel aan de andere lidstaten gestuurd. Nu was de eerste discussie in de Eurogroep al geweest. „Iedereen beseft de zwakte van de eurozone”, zegt Le Maire. „En dit voorstel maakt de eurozone sterker.” En Scholz: „Het helpt de hele EU.” Want, redeneert hij: de eurozone wordt „alleen maar belangrijker” als de Britten straks uit de Unie zijn gestapt. „85 procent van het bnp in de EU wordt straks in euro’s gemaakt.”

Kortom: het nieuwste Frans-Duitse offensief voor integratie van de eurozone – convergentie, noemen ze het – is begonnen. Le Maire wil dat de eurozonebegroting in 2021 een feit is.

Het idee van een eurozonebegroting is al langer omstreden, onder meer bij Nederland. Het is deel van het grand design van de Franse president Emmanuel Macron voor een flinke sprong in Europese integratie.

Afgezwakt

Duitsland stemde in juni toe in het idee, maar heeft het wel flink afgezwakt, blijkt nu. Er worden geen bedragen genoemd, en een grote omvang lijkt uitgesloten. De begroting wordt gekoppeld aan het budget van de Europese Unie.

Belangrijkste beperking is de functie: in het Frans-Duitse voorstel gaat het de facto alleen om gemeenschappelijke investeringen. Eerdere doelen, zoals het stabieler maken van de eurozone, zijn weggelaten, al spreken Frankrijk en Duitsland er volgens Le Maire nog wel over. Scholz opperde eerder de inrichting van een Europese werkloosheidsverzekering als een alternatief stabiliseringsinstrument.

Het Frans-Duitse voorstel hoort bij het pakket hervormingen dat in december op de agenda staat van de Europese top. Over een aantal plannen doemt al een akkoord op, bleek maandag. Zoals het omvormen van het crisismechanisme ESM tot een mechanisme dat probleemlanden bijstuurt.

Het ESM kan ook mogelijk al sneller dan gepland, vóór 2024, van start als verzekering voor banken die in de problemen komen, zei Eurogroep-voorzitter Mario Centeno maandag.

Of de eurozonebegroting op tijd is voor december is de vraag. De bescheiden opzet nam bij sommigen verzet weg. Maar Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) is nog altijd „niet overtuigd”. Le Maire heeft „Wopke” uitgenodigd er in Parijs over te komen praten.

Lees meer over het Frans-Duitse plan: Frankrijk en Duitsland bereiken deal over aparte begroting Eurozone