Van Barneveld neemt volgend jaar afscheid van darten

De 51-jarige ‘Barney’ zegt tegen dartbond PDC dat hij ‘het niet meer bij kan benen’.

Foto Remko de Waal/ANP

Raymond van Barneveld stopt over ruim een jaar als profdarter. Dat laat de 51-jarige ‘Barney’ maandag weten via dartbond PDC: “Ik merk aan mezelf dat ik het niet meer kan bijbenen.”

Volgens de Hagenaar zet hij na het WK in het Londense Alexandra Palace volgend jaar een punt achter zijn carrière. De beslissing licht hij op de website van de bond verder toe:

“Komend jaar wordt mijn 35e jaar als darter op het hoogste niveau en het wordt mijn laatste jaar. Ik voel me niet meer 100 procent fit en in mijn privé-leven is veel gebeurd. Ik kan dit niet meer elke week opbrengen en mis de echte motivatie. Ik ben een winnaar, maar momenteel win ik geen toernooien meer. Het zou geweldig zijn als ik een van de komende grote toernooien toch nog op mijn naam schrijf.”

Wereldtitel
Van Barneveld maakte de dartsport in Nederland in de jaren negentig populair. Vier keer pakte hij bij de BDO (British Darts Organisation) de wereldtitel, voor het laatst in 2005. Later maakte hij de overstap naar de dartbond waar het nu allemaal om gaat, de PDC (Professional Darts Corporation). In 2007 won hij het prestigieuze toernooi van de PDC in Londen. Daar nam Barney het meermaals op tegen de Engelse dartlegende Phil ‘The Power’ Taylor, die vorig jaar al afscheid nam van de sport - eveneens in Londen.

Lees meer over het ongemak van Barney: ‘Als wereldkampioen stonden mensen in de rij voor een handtekening’

In totaal behaalde Van Barneveld bij de PDC, de bond die mede uit de koker van Taylor komt, 29 titels. Het ging onder meer om de Grand Slam of Darts, het UK Open en de Premier League. Vorig jaar nam Van Barneveld het in de kwartfinales in Londen op tegen zijn Nederlandse opvolger, de toenmalig regerend kampioen Michael van Gerwen. De wedstrijd bleef tot op het laatste moment spannend maar uiteindelijk zegevierde de 29-jarige Van Gerwen. Die reageerde maandag tegenover het AD verrast, maar begreep de beslissing van Barney wel: “Als je er geregeld doorheen zit, is het lastig om je steeds weer op te laden. Dat kan ik wel begrijpen.”