Trumpblog

Trump in Mississippi voor grimmige laatste Senaatsverkiezing

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit Trumpblog is afgesloten

We sluiten het Trumpblog van week 47 af.

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president in het nieuwe blog.

Trumps klimaatbeleid staat haaks op conclusies overheidsonderzoek

De conclusies en adviezen van een Amerikaans overheidsrapport waarin de invloed van klimaatopwarming op de samenleving is doorberekend, staan haaks op Donald Trumps klimaatbeleid. Het Witte Huis noemde het rapport vrijdag "onjuist".

Als de Verenigde Staten niets ondernemen tegen klimaatopwarming kan de Amerikaanse economie hierdoor voor het eind van de eeuw tot wel 10 procent krimpen, stelt het rapport. Dit kost de Verenigde Staten honderden miljarden. Het gaat om een wetenschappelijk rapport dat met de hulp van tientallen overheidsorganen is geschreven in opdracht van het Amerikaanse Congres. Trump versoepelde tijdens zijn presidentschap juist de klimaatwetgevingen, naar eigen zeggen om de economie te bevorderen.

Volgens het rapport zou klimaatopwarming disproportioneel voor de rekening het armere deel van de bevolking komen. Ook zou het de gezondheid van Amerikanen schaden, de infrastructuur aantasten, de beschikbaarheid van water beperken en landbouw, visserij en energieopwekking duurder maken, aldus het rapport. De klimaatverandering wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door mensen en het scenario is nog te voorkomen als de uitstoot van broeikasgassen wordt ingeperkt.

Donald Trump kondigde afgelopen jaar aan Amerika terug te trekken uit het Parijsakkoord. In die overeenkomst hebben in 2015 bijna tweehonderd landen zich verenigd om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden.

Trump: dodelijk geweld tegen migranten toch toegestaan

President Donald Trump zegt toestemming te hebben gegeven aan militairen om dodelijk geweld te gebruiken tegen illegale migranten bij de grens met Mexico. Ook dreigt hij met het sluiten van de grens vanwege de migrantenkaravaan die vanuit Honduras naar de Verenigde Staten trekt. Dat meldt persbureau Reuters.

Het is niet voor het eerst dat Trump dreigde met geweld tegen migranten. Toen de betreffende karavaan Mexico binnenkwam, gooide een aantal migranten met stenen naar de politie. “Als ze dat hier doen, beschouwen we die stenen als geweren”, reageerde Trump. Een dag later nam hij die uitspraak terug en benadrukte dat de Amerikaanse troepen niet hoeven te schieten op migranten die stenen naar hen gooien.

Nu zegt president Trump dat de militairen die bij de grens zijn gestationeerd toch toestemming hebben om dodelijk geweld te gebruiken “als dat nodig is, hoewel ik hoop dat ze het niet hoeven te doen”.

Verspilling van tijd en middelen

De Amerikaanse krant The New York Times schrijft woensdag dat leidinggevende militairen bij de grens hun inzet zien als een dure verspilling van tijd en middelen. Het zou door de president gebruikt worden voor politiek gewin.

Een rechter in San Francisco schortte dinsdag een presidentieel decreet op. Die zorgde ervoor dat illegale migranten geen recht hadden op een asielprocedure, maar volgens de rechter heeft de manier waarop migranten het land binnenkomen geen invloed op de asielaanvraag.

Trump wordt berispt door opperrechter John Roberts

President Donald Trump is berispt door opperrechter John Roberts, omdat Trump een federale rechter een "Obamarechter" had genoemd. De rechterlijke macht is onafhankelijk, zei Roberts woensdag in een verklaring.

Trump had uitgehaald naar de rechter in kwestie omdat die maandag had geoordeeld dat een aanscherping van het asielbeleid door de president in strijd is met de Amerikaanse wetgeving, waarna deze werd opgeschort. Het is volgens Amerikaanse media zeer ongebruikelijk dat een opperrechter de president zo direct bekritiseert. Trump, daarentegen, heeft de rechterlijke macht al vaker in twijfel getrokken.

"We hebben geen Obamarechters, Bushrechters, Trumprechters of Clintonrechters. We hebben een groep uitzonderlijk toegewijde rechters die hun best doen om gelijke rechten te verlenen aan diegenen die voor hen verschijnen. Voor deze onafhankelijke rechtspraak moeten we dankbaar zijn", zegt Roberts in zijn verklaring. Roberts is aangesteld door de Republikeinse oud-president Bush.

Donald Trump blijft in een reactie bij zijn uitspraak. "Het zou fantastisch zijn als we 'onafhankelijke rechters' hadden". Dat meerdere uitspraken omtrent grensbewaking in hoger beroep worden teruggedraaid, ziet Trump als een bewijs van partijdigheid:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sorry Chief Justice John Roberts, but you do indeed have “Obama judges,” and they have a much different point of view than the people who are charged with the safety of our country. It would be great if the 9th Circuit was indeed an “independent judiciary,” but if it is why......

Het Hooggerechtshof is volgens de Amerikaanse Grondwet gelijkwaardig aan de uitvoerende en de wetgevende macht.

Trump bedankt Saoedi-Arabië voor lagere olieprijs

Terwijl de Senaat Donald Trump vraagt actie te ondernemen tegen Saoedi-Arabië vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi, flirt de Amerikaanse president juist openlijk met de oliestaat. "Lagere olieprijzen", schrijft hij in een Twitterbericht, "Het is net een belastingverlaging voor Amerika en de wereld" en "bedankt Saoedi-Arabië":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Oil prices getting lower. Great! Like a big Tax Cut for America and the World. Enjoy! $54, was just $82. Thank you to Saudi Arabia, but let’s go lower!

Op zijn tijdlijn staat het bericht tussen een tweet met alleen "AMERICA FIRST!" en "MAKE AMERICA GREAT AGAIN!".

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz verwelkomt Donald Trump in Riad in mei 2017. Foto Jonathan Ernst/Reuters

 

Senatoren roepen op tot duidelijkheid over de schuldvraag in zaak-Khashoggi

De republikeinse voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Bob Corker, eist dinsdag middels een brief dat president Donald Trump uitsluitsel geeft over of de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. De oproep is ook ondertekend door de democraat Robert Menendez.

De oproep komt dus uit de gelederen van beide partijen in de Amerikaanse politiek. De senatoren vragen de Amerikaanse regering expliciet of zij gelooft dat Bin Salman betrokken is bij de moord. Op 2 oktober is Khashoggi voor het laatst gezien toen hij het Saoedische consulaat in Istanbul instapte. Hij is daar binnen om het leven gebracht. De CIA heeft een onderzoek ingesteld naar de moord waar deze week een rapport over verschijnt.

Schuldvraag

The Washington Post onthulde dit weekend dat de broer van de kroonprins persoonlijk met Khashoggi had gebeld om hem naar de Saoedische ambassade in Istanbul te lokken. Hij zou dit volgens de CIA op bevel van de kroonprins hebben gedaan, aldus de krant.

Trump hield de schuldvraag dinsdag in het midden: "misschien wist de kroonprins ervan, misschien niet".

Lees ook meer over het standpunt van de Amerikaanse regering in de Zaak-Khashoggi: Trump stelt zich in verklaring pal achter Saoedi-Arabië

Volgens de senatoren is het belangrijk duidelijk te zijn over de rol van Bin Salman, en ze beroepen zich hierbij op een Amerikaanse mensenrechtenwet. Volgens de wet is de regering bij mensenrechtenschendingen verplicht vast te stellen wie er schuldig is en kan de regering diplomatieke actie ondernemen . Wel moet dit gebeuren binnen 120 dagen nadat de commissie hiertoe verzoek heeft ingediend. De commissie heeft een sanctieverzoek omtrent Khashoggi ingediend op 10 oktober.

Senator Corker kwalificeert het standpunt van Trump als "bijbeunen" voor Saoedi-Arabië:

Twitter avatar SenBobCorker Senator Bob Corker I never thought I’d see the day a White House would moonlight as a public relations firm for the Crown Prince of Saudi Arabia. https://t.co/MQ4JsoQtqk

Senator Bob Corker in Washington. Foto Leah Millis/Reuters

 

Trump over moord Khashoggi: misschien wist de kroonprins ervan, misschien niet

President Trump blijft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman steunen. Bin Salman "wist misschien wel en misschien niet" af van de moord op de journalist Jamal Khashoggi op het Saoedische consulaat in Istanbul, stelt het Amerikaans staatshoofd in een verklaring dinsdag. Volgens Trump is het belangrijker dat de relatie met Saoedi-Arabië, een "geweldige bondgenoot" tegen Iran, daar niet onder lijdt.

Lees het laatste opiniestuk van Khashoggi: Een vrije pers, dat heeft de Arabische wereld hard nodig

De president zei eerder dat het Witte Huis dinsdag met een rapport zou komen met uitsluitsel over de zaak-Khashoggi en de conclusies van Amerikaanse inlichtingendiensten over de moord op de journalist. De diensten hebben volgens Amerikaanse media vastgesteld dat de kroonprins, de facto de leider van Saoedi-Arabië, de opdracht heeft gegeven tot die moord.

Het Saoedische team dat naar Istanbul vloog om Khashoggi te doden, bestond uit achttien getrouwen van Bin Salman. De kroonprins ontkent betrokkenheid en zegt dat het doodseskader op eigen houtje opereerde. Een Saoedische aanklager eiste vorige week de doodstraf tegen vijf verdachten.

Het was sinds de verdwijning van Khashoggi begin oktober de vraag of het Witte Huis het Saoedische leiderschap zelf verantwoordelijk zou houden en straffen. Dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren.

In Trumps verklaring - die opent met de zin "de wereld is een gevaarlijke plek!" - staat dat de details van de "verschrikkelijke misdaad" nooit helemaal duidelijk zullen worden, maar dat de samenwerking met Saoedi-Arabië belangrijker is. Ook omdat de VS een belangrijke wapendeal hebben gesloten met de oliestaat, die Amerikanen miljarden op zullen leveren, concludeert Trump.

Rechter schort asielbeluit Trump op

De grens bij Tijuana. Foto Gregory Bull/AP

 

Een decreet van president Trump, dat illegale migratie vanuit Mexico trachtte aan te pakken, is dinsdag door een rechter in San Francisco opgeschort. Tot 19 december is het besluit in ieder geval niet meer geldig. Dan buigt de federale rechter zich over een oplossing voor de langere termijn.

De maatregelen van Trump probeerden het illegaal oversteken van de Amerikaanse grens te ontmoedigen. Het besluit regelde onder meer dat alleen migranten die via officiële grensovergangen de VS binnenkwamen nog een asielprocedure konden starten. Maar volgens rechter Jon Tigar speelt geen rol hoe migranten het land binnenkomen bij het aanvragen van asiel.

In een toelichting op zijn uitspraak zei de rechter volgens persbureau Reuters:

“Hoever de autoriteit van de president ook reikt, hij kan immigratiewetgeving niet herschrijven om beperkingen op te leggen die het Congres nadrukkelijk verboden heeft.”

'Migrantenkaravaan'

Trump kondigde zijn besluit op 1 november aan om de zogenaamde migrantenkaravaan tegen te houden. Hij probeerde van de karvaan, een groep van enkele duizenden asielzoekers uit Midden-Amerika die naar de Amerikaanse grens trekt, het belangrijkste thema van de tussentijdse verkiezingen op 6 november te maken. Trump stuurde zo’n vijfduizend militairen naar de Mexicaanse grens om deze te versterken. Volgens de president reisden bendeleden en terroristen met de karavaan mee, maar concreet bewijs ontbrak daarvoor.

Lees meer over de migrantenkaravaan: Cocktail van problemen jaagt Midden-Amerikanen op

Tijdens de aankondiging van het besluit zei Trump genoeg te hebben van mensen die "de spot drijven" met het Amerikaanse asielsysteem. Hij noemde het decreet “volledig legaal”. Sinds afgelopen week arriveren delen van het karavaan in Tijuana, een stad aan de Mexicaanse grens met de Verenigde Staten. Daar leidde het decreet volgens mensenrechtenorganisaties tot ernstig oponthoud bij de grens, aldus persbureau Reuters.

Enkele uren nadat het besluit op 9 november van kracht werd, spande een groep mensenrechtenorganisaties, waaronder de American Civil Liberties Union (ACLU), de rechtszaak aan. De adjunct-directeur van de ACLU uitte toen “enorme zorgen over de scheiding der machten” en bekritiseerde “de mogelijkheid om met een rode pen iedere wet door te strepen die [Trump] niet leuk vindt”.

'Ivanka Trump verstuurde e-mails via persoonlijk account'

Volgens een woordvoerder van de dochter van de president werden geen vertrouwelijke documenten gedeeld.Foto Jim Lo Scalzo/EPA

 

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, heeft honderden e-mails over haar overheidswerk verstuurd via persoonlijke e-mailaccounts. Dat schreef The Washington Post maandag.

Het verzenden van e-mails over overheidszaken moet via daarvoor bedoelde accounts verlopen, zodat ze onder meer opgenomen kunnen worden in archieven. Ivanka e-mailde via haar persoonlijke account onder meer met Linda McMahon, die zich in het kabinet van Trump bezighoudt met het MKB, en minister van Onderwijs Betsy Devos, blijkt uit opgevraagde e-mails.

'Crooked Hillary'

Trump bekritiseerde het gebruik van een persoonlijke e-mailserver van zijn tegenstander Hillary Clinton veelvuldig tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Het was een van de redenen dat “crooked Hillary” volgens hem opgesloten moest worden.

Een woordvoerder van Ivanka Trump zegt in een reactie tegen The Washington Post dat “mevrouw Trump tijdens de overgang naar regeringswerk soms haar persoonlijke account gebruikte, bijna altijd voor logistiek en plannen rond haar familie". Volgens de woordvoerder zijn de e-mails verwijderd en werden geen vertrouwelijke e-mails verzonden via het account, wat bij de e-mails van Clinton wel het geval was. Ook zijn de e-mails inmiddels volgens de regels gearchiveerd. Volgens de woordvoerder paste Trump haar werkwijze ruim een jaar geleden al aan.

De e-mails werden opgevraagd via de Amerikaanse Freedom of Information Act, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De zaak werd aangespannen door American Oversight, een non-profitorganisatie die zegt ethische standaarden in het Witte Huis onder Trump te bewaken. In een verklaring zegt Austin Evers, directeur van American Oversight:

“Al meer dan twee jaar maken president Trump en hooggeplaatste Congresleden het overduidelijk dat zij het gebruik van persoonlijke e-mailservers voor overheidszaken zien als een serieus vergrijp dat onderzoek en zelfs vervolging vereist. We verwachten dat in dit geval dezelfde standaard wordt toegepast.”

Witte Huis staakt juridisch gevecht tegen CNN-journalist

De regering-Trump heeft haar poging gestaakt om CNN-verslaggever Jim Acosta via de rechter toegang tot het Witte Huis te ontzeggen. "We hebben een definitief besluit genomen in deze zaak: je krijgt je accreditatie terug", schreef het Witte Huis maandag aan Acosta.

Vrijdag had een rechter de toegang van Acosta tot het Amerikaanse regeringscentrum al tijdelijk hersteld. De journalist had recht op een eerlijk proces, en moest zo snel mogelijk weer worden toegelaten. Het vonnis van de rechter zou twee weken gelden. Vrijdag dreigde het Witte Huis nog om Acosta's perskaart daarna meteen weer in te trekken.

Vragenlimiet

De juridische strijd liep na de uitspraak van vrijdag door, maar is nu dus ten einde. In de brief aan Acosta maakte het Witte Huis duidelijk dat de reporter niettemin nog altijd moet oppassen. Als hij zich niet houdt aan een aantal nieuwe regels voor journalisten - zoals bijvoorbeeld een limiet van één vraag per verslaggever - dan zal "actie worden ondernomen".

Twitter avatar Acosta Jim Acosta Thanks to everybody for their support. As I said last Friday... let's get back to work.

Acosta raakte twee weken geleden zijn accreditatie kwijt nadat hij tijdens een persconferentie in een felle confrontatie was beland met president Trump. Hij wilde geen vragen meer beantwoorden van de journalist, die Trump aan de tand voelde over het Ruslandonderzoek. Acosta bleef echter doorpraten, en voorkwam dat een stagiaire de microfoon uit zijn hand pakte. Die laatste actie was volgens het Witte Huis reden Acosta te verbannen. CNN zag in het incident een inperking van de persvrijheid.

Het moment waarop een stagiaire van het Witte Huis de microfoon van Acosta probeert af te pakken. Foto Jonathan Ernst/Reuters

 

Democraten boos over tijdelijke plaatsvervanger Sessions

Drie senatoren van de Democraten hebben maandag juridisch bezwaar gemaakt tegen de aanstelling van Matthew Whitaker als de plaatsvervangende minister van Justitie. Volgens hen is Whitaker niet met goedkeuring van de Senaat aangewezen en gaat die gang van zaken in tegen de grondwet. Ze hebben een federale rechter gevraagd Whitaker uit zijn functie te zetten, zo schrijft persbureau AP. Volgens het ministerie van Justitie is de tijdelijke benoeming wel degelijk rechtmatig omdat in het verleden veel vaker plaatsvervangers zijn aangesteld zonder dat de Senaat hier uitspraak over had gedaan.

Ambtelijke rechterhand van Sessions

Whitaker was voorheen de ambtelijke rechterhand van voormalig minister Jeff Sesions, maar werd benoemd tot zijn plaatsvervanger toen president Trump Sessions begin november opzij schoof. Met de benoeming van Whitaker hoopt Trump grip te krijgen op het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het lijdt geen twijfel dat Trump met Whitaker een voor hem betrouwbaarder bondgenoot tegen het Mueller-onderzoek heeft benoemd. Hoe zit dat?

Whitaker draagt nu de politieke verantwoordelijkheid voor het onderzoek, waar Sessions er eerder nog zijn handen vanaf trok. Toen Sessions zich terugtrok, ging de verantwoordelijkheid voor het onderzoek naar staatssecretaris Rod Rosenstein, die ook al onder de presidenten Clinton, Bush en Obama diende. Trump ziet liever een voor hem betrouwbaarder persoon op de positie van eindverantwoordelijke, en dat lijkt met de tijdelijke aanstelling van Whitaker te zijn gelukt. De aanstelling van Rosenstein als eindverantwoordelijke voor het onderzoek, werd destijds wel door de Senaat goedgekeurd.

Nieuw blog

Een nieuwe week met een nieuw Trumpblog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump. Lees hier het blog van vorige week terug.