Spaanse katholieke kerk geeft voor het eerst misbruik toe

Vorige maand onthulde de krant El País dat de kerk decennialang misbruik onder de pet heeft gehouden.

Paus Franciscus schudt handen op een bijeenkomst in het Vaticaan.
Paus Franciscus schudt handen op een bijeenkomst in het Vaticaan. Foto Vincenzo Pinto/AFP

De katholieke kerk in Spanje heeft voor het eerst toegegeven dat geestelijken zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. “We erkennen openlijk dat er misbruik heeft plaatsgevonden en zijn vastberaden om dat uit te roeien”, zei voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie Ricardo Blázquez donderdag volgens dagblad El País.

In oktober onthulde de krant dat de Spaanse kerk decennialang op grote schaal misbruik heeft verzwegen voor de autoriteiten. Slechts drie van de zeventig bisdommen in Spanje gaven de afgelopen dertig jaar signalen over seksuele misdaden door aan justitie.

Lees ook: Ook in Nederland hielden bisschoppen en kardinalen misbruik in stand

Zo kwam het in die periode tot slechts 33 rechtszaken tegen priesters, over misbruik van in totaal tachtig kinderen. Hoeveel priesters zich in werkelijkheid aan minderjarigen hebben vergrepen, is niet bekend. Maar de kans dat dit er veel meer waren dan 33, lijkt groot gezien de omvang van de Spaanse katholieke kerk: de organisatie telt 18.000 geestelijken. In Nederland zijn dat er enkele honderden.

‘Misdaden’

Blázquez, die sprak op een grote vergadering van bisschoppen in Madrid, prees misbruikslachtoffers die in de openbaarheid zijn getreden om hun moed. “Zij helpen de kerk zich bewust te worden van wat er is gebeurd.” Daarnaast gebruikte Blázquez de term “misdaden” om naar het misbruik te verwijzen, volgens El País de eerste keer dat hij dat deed.

Wereldwijd is de katholieke kerk al in tal van landen, waaronder Nederland, in verlegenheid gebracht door omvangrijke misbruikschandalen. In februari volgend jaar komen de belangrijkste bisschoppen op uitnodiging van paus Franciscus naar Rome, om de misbruikkwestie te bespreken. Het is de eerste keer dat de kerk zo’n topontmoeting organiseert.