Rutte: ik heb niets met Zwarte Piet-extremisten, voor noch tegen

De premier noemt het ‘ernstig’ dat aangekondigde demonstraties tegen Zwarte Piet belemmerd werden.

Premier Rutte vindt het "ernstig" dat aangekondigde demonstraties tegen Zwarte Piet gestoord werden.
Premier Rutte vindt het "ernstig" dat aangekondigde demonstraties tegen Zwarte Piet gestoord werden. Foto Remko de Waal/ANP

Premier Rutte (VVD) heeft de acties van “aso’s” tijdens Sinterklaasintochten afgelopen weekend veroordeeld. De acties “verpesten het voor iedereen, zeker voor de kinderen”, zei de minister-president maandag na het coalitieoverleg tegen verslaggevers van de NOS en De Telegraaf. Daarbij zei Rutte dat hij helemaal niets heeft “met Zwarte Piet-extremisten, noch voor noch tegen”.

Rutte had voor het weekend opgeroepen tot een vredig verloop van de verschillende intochten. De aangekondigde demonstraties tegen Zwarte Piet leidden echter tot gewelddadige tegenreacties in verschillende steden.

Vechtpartij
Activisten van Kick Out Zwarte Piet werden in Rotterdam belaagd, met als gevolg een vechtpartij waarbij twee mannen en de actieleider werden opgepakt. In Eindhoven moest de politie demonstranten in veiligheid brengen die door PSV-supporters werden bekogeld met eieren en bierblikken. Daarbij werden racistische leuzen gescandeerd.

Lees ook: In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

“Dat vind ik ernstig omdat iedereen het recht heeft om te demonstreren”, reageert Rutte volgens persbureau ANP. “Dat kun je niet door asociale mensen laten belemmeren.” De premier roept iedereen op om zich te “gedragen als volwassenen” als het om het kinderfeest en Zwarte Piet gaat. “Die discussie kun je voeren in praatprogramma’s of in ieder geval op een fatsoenlijke manier.”

Zaterdag werden bij verschillende intochten zeker zestien mensen opgepakt, onder wie zes in Eindhoven. Zondag volgde nog eens bijna vijftig arrestaties in Tilburg toen een groep actievoerders uit het pro-Zwarte Piet-kamp de confrontatie opzocht met tegenstanders.