Opinie

Risicowedstrijd

Lotfi El Hamidi

Het krioelt van de beveiligers en stewards buiten het voetbalveld en rondom de tribunes. De bezoekende fans moeten via een aparte ingang naar binnen. Het uitvak is afgeschermd met hekken om de supportersvakken van elkaar te scheiden. Voor en tijdens de wedstrijd is een alcoholverbod van kracht.

„Anti-Friezen, anti-Friezen”, scanderen de bezoekers.

Een heuse risicowedstrijd in Harkema (Friesland) tussen de derdedivisionisten Harkemase Boys en Quick Boys uit Katwijk. De ‘kraker’ in sportpark De Bosk kent een beruchte voorgeschiedenis. In 2003 ontaardde het duel tussen de ‘Harrekieten’ en de Katwijkers in een massale vechtpartij op het veld. Sindsdien is de angst voor wraakacties dusdanig dat de wedstrijd preventief wordt ingeschaald als risicowedstrijd.

„Er zitten zat sensatiezoekers tussen die gewoon willen matten”, zegt steward Remco Hamstra. Volgens hem is de rivaliteit tussen de fans overgeërfd. „Het gaat nergens over. Grote kans dat meer dan de helft van de jongens hier te jong waren om de vechtpartij van 2003 te hebben meegemaakt.”

Het duel begint met een minuut stilte vanwege het recente overlijden van een erelid van Quick Boys. Je kunt een speld horen vallen. „Dat is dan wel weer het respect dat ze kunnen opbrengen”, moet collega-steward Johan van der Donk toegeven.

Hoewel er geen alcohol wordt geschonken, denkt Van der Donk dat een aantal meegereisde Katwijkse supporters „vast wat biertjes hebben gehad in de bus onderweg hiernaartoe.” Even moet ik terugdenken aan de speelfilm The Football Factory, waarin uitgebluste kantoorslaven in het weekend als hooligans losgaan. ‘What else are you gonna do on a Saturday?’, vraagt de hoofdrolspeler zich retorisch af.

Vorige week hield Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) een pleidooi voor meer geld voor volkscultuur. Aartsen vindt dat er te weinig geld gaat naar ‘lage cultuur’ als bloemencorso’s, schutterijen, fanfares en paasvuren. „Ook dit is cultuur.” Wat tegenwoordig óók cultuur is: de aanwezigheid van voetbalhooligans bij de sinterklaasintochten om vreedzame demonstranten te intimideren en bedreigen.

De supporters in Harkema gedragen zich, al komt er regelmatig geluid uit de portofoons van de stewards, onverstaanbaar door het geruis. „Verbonden met de sinterklaasintocht in Drachten”, zegt Van der Donk. Dat is trouwens ook de reden waarom er geen politie aanwezig is in Harkema. „Zeg, moet jij als verslaggever niet bij zo’n intocht zijn?”, vraagt Hamstra. Een trieste constatering: de sinterklaasintocht is een risicowedstrijd geworden.

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.