Rebellen Jemen staken aanvallen op regeringsleger en bondgenoten

Volgens de VN zijn zowel de Houthi-rebellen als de regering bereid om snel vredesonderhandelingen te voeren.

Strijders die aan de kant van de Jemenitische regering vechten, begin deze maand in Hodeida.
Strijders die aan de kant van de Jemenitische regering vechten, begin deze maand in Hodeida. Foto EPA

Een einde aan de slepende burgeroorlog in Jemen lijkt dichterbij gekomen. De Houthi-rebellen hebben maandag laten weten dat ze stoppen met raket- en droneaanvallen op het regeringsleger en diens bondgenoten, tegen wie ze al bijna vier jaar vechten. Ook staan ze open voor een staakt-het-vuren, meldt persbureau Reuters.

Andersom zette de door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie, die aan de zijde van de Jemenitische regering vecht, donderdag al zijn pogingen stop de havenstad Hodeida te heroveren. Die plaats heeft een belangrijke strategische waarde en is in handen van de rebellen, die de steun genieten van de Saoedische aartsvijand Iran. Hodeida wordt al maanden belegerd.

Bekijk ook deze fotoserie: Jemen is voor veel inwoners hel op aarde

Dat beide strijdende partijen een stapje terug hebben gedaan, heeft ermee te maken dat er sinds eind vorige week nieuwe hoop is op vredesonderhandelingen. Martin Griffiths, de speciale gezant van de VN in Jemen, wil zo snel mogelijk gesprekken organiseren in Zweden. Vrijdag liet Griffiths weten dat hij van zowel de rebellen als de regering gehoord heeft dat zij aan de onderhandelingstafel willen plaatsnemen. De Saoedische koning Salman zei maandag dat hij de vredespoging van Griffiths steunt.

Houthi’s bleven weg

Afgelopen september probeerde Griffiths de twee kanten van de sinds 2015 woedende burgeroorlog ook al met elkaar te laten praten. Dat mislukte: de Houthi-rebellen kwamen niet opdagen. Dat de Houthi’s hun raket- en droneaanvallen willen staken, kan op de goedkeuring van Griffiths rekenen. In een tweet laat hij weten te hopen dat “alle partijen terughoudendheid blijven betrachten, zodat er een situatie ontstaat waarin vruchtbare gesprekken kunnen plaatsvinden”.

Twitter avatar OSE_Yemen OSE_Yemen The SE welcomes AA’s announcement to halt drone and missile strikes; hopes that all parties continue to exercise restraint, to create a conducive environment for convening the consultations. #Yemen

Het geweld in Jemen heeft het leven gekost aan minstens 60.000 mensen - zowel bij de strijdende partijen als onder de burgerbevolking. Het land is afgegleden in totale chaos. De VN waarschuwde in oktober dat er hongersnood dreigt voor veertien miljoen Jemenieten. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen.