Protesten in Frankrijk gaan door, brandstofdepots geblokkeerd

Sinds zaterdag hebben zeker 280.000 mensen gedemonstreerd tegen hogere brandstofprijzen. Premier Philippe zegt dat de regering koers zal houden.

'Gele hesjes' blokkeerden zondag een weg in de buurt van Caen.
'Gele hesjes' blokkeerden zondag een weg in de buurt van Caen. Foto Charly Triballeau/AFP

Tegen de verwachting in zijn acties tegen hoge brandstofprijzen in Frankrijk maandag voor een derde dag op rij nog gaande. Demonstranten hebben op zeker drie plekken brandstofdepots geblokkeerd, melden Franse media.

Lees ook: ‘Gele hesjes’ voeren verzet tegen Macron aan

De demonstranten zijn het niet eens met de gestegen brandstofprijzen. Dat als gevolg van de hogere milieubelasting sinds het aantreden van president Emmanuel Macron. Ook uiten demonstranten hun onvrede over de gedaalde koopkracht in Frankrijk.

Sinds zaterdag hebben naar schatting al ruim 280.000 mensen gedemonstreerd. De zogeheten gilets jaunes (gele hesjes) blokkeerden snelwegen, wat leidde tot aanrijdingen en grote files. Daarbij kwam een actievoerder om het leven. Inmiddels is ook duidelijk dat zeker vierhonderd mensen gewond raakten.

Overgang naar duurzaamheid

Premier Édouard Philippe zei zondag op Franse televisie het “leed te horen”, maar zei ook dat de regering koers zal houden. De hogere milieubelasting zou noodzakelijk zijn voor de duurzame plannen van Macron. “De overgang naar duurzaamheid is alleen mogelijk als we de Fransen daarin begeleiden. We willen hen bevrijden van deze afhankelijkheid van de auto.”

Maar die boodschap is duidelijk niet aangekomen. Wat in eerste instantie een weekendactie zou zijn, is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags protest. Demonstranten hebben maandag volgens de Franse oliemaatschappij Total in ieder geval drie brandstofdepots geblokkeerd: een in het noordwestelijke plaatsje Vern-sur-Seiche, een in het zuidelijke plaatsje Fos-sur-Mer en een in de westelijke kuststad La Rochelle.