Opinie

Optocht

Marcel van Roosmalen

Werk en privé lieten zich nog nooit zo makkelijk combineren als dit jaar in standplaats Wormer met de landelijke Sinterklaasintocht in de achtertuin. Ik had bij de Vomar een gezinszak kruidnootjes gekocht om in de stemming te komen, maar het Sinterklaasjournaal en Dieuwertje Blok zorgden nog niet voor verhoogde bloeddruk bij de kinderen (3 en 1).

Zaterdag zette ik de jongste een mijtertje van het Kruidvat op en de oudste een paarse baret met een rood veertje, en zo togen we dan naar de Zaanse Schans voor ‘de landelijke intocht’, of zoals ze bij de bakker zeiden: ‘de televisie-intocht’.

Een dag later, op zondag, kwam de goedheiligman een paar honderd meter verderop weer helemaal uit Spanje aan, voor een plaatselijke intocht plus rijtoer. Andere boot, andere bemanning. Ander publiek ook, want de keuze tussen roetveegpiet en Zwarte Piet werd hier gemaakt met de voeten.

De ‘televisie-intocht’ was, nadat we allemaal gefouilleerd waren, feestelijk. Brave ouders met brave kinderen op de schouders tegen een oer-Hollands decor: blauwe lucht, Zaanse Schans, een zee van fietsen tegen de dijk. Geen demonstrant gezien. Daarover las ik pas na thuiskomst in een reportage van Kasper van Laarhoven die namens NRC met pro-Zwarte Piet-demonstranten op pad was. Ik keek op van organisator Kevin Panen, die meldde open te staan voor een dialoog en een compromis met anti-Zwarte Piet-activisten.

Veelzeggend citaat: „Wel sowieso met een Zwarte Piet.”

In de aanloop naar al die optochten bij ons in de buurt – volgende week ook nog in Wormerveer, aan de overkant van het water – bezocht ik dinsdagavond een lezing van Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet in Wormerveer. De introductie werd verzorgd door een jongerenwerker. „Ik heb veel bewondering voor Jeffrey Afriyie, die nog altijd het geduld heeft om alles uit te leggen en de dialoog aan te gaan. Ik ben daar zelf al klaar mee.”

Afriyie sloeg een vriendelijker toon aan. Zijn verhaal was overtuigend, behalve dan voor Kevin Panen uit Zaandam en Kees Kopper uit Wormer, die een pro-Zwarte Piet-demonstratie hadden opgezet.

Kopper vroeg om een overgangsregeling voor Nederland en een afbouwregeling voor zichzelf, want hij speelde al jaren voor Zwarte Piet. Panen gedroeg zich vijandig en onbeschoft. Hij zat anderhalf uur hoofdschuddend met de armen over elkaar, zei desgevraagd dat hij ‘geen fuck’ had geleerd, vond alles onzin en weigerde Afriyie de hand te schudden. „Als jij ergens komt demonstreren, kom ik je tegenhouden.”

Zondag, het nieuws van de Sinterklaasrellen her en der tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet was net ingedaald, lukte het niet om de kinderen voor het raam te krijgen toen de lokale Sinterklaas ons huis voor de tweede keer passeerde.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.