Misdaadjournalist John van den Heuvel niet naar RTL Boulevard door dreiging

“Ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu”, zegt Van den Heuvel. “Dit is precies wat criminelen beogen.”

Misdaadjournalist John van den Heuvel tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de bedreiging en bescherming van journalisten.
Misdaadjournalist John van den Heuvel tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de bedreiging en bescherming van journalisten. Foto Remko de Waal/ANP

Misdaadjournalist John van den Heuvel mocht maandagavond niet naar de studio van RTL Boulevard in Amsterdam vanwege dreiging uit het criminele circuit. Hij verscheen toch in de uitzending via videoverbinding vanuit studio van De Telegraaf, de krant waar hij voor schrijft.

Van den Heuvel wordt al langere tijd bedreigd. Hij ontvangt al bijna een jaar bescherming van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) om zijn werk zo goed mogelijk te kunnen blijven doen. Nu achtte de Amsterdamse ‘driehoek’ (burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg) het risico op een aanslag op de RTL Boulevard-studio te groot. Deze studio is gelegen in het Amsterdamse uitgaansgebied rond het Leidseplein.

De misdaadverslaggever zegt zeer teleurgesteld te zijn, meldt Het Parool. “Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu”, zegt Van den Heuvel. “Dit is precies wat criminelen beogen.”

“Tot op heden is alles in het werk gesteld om me mijn werk als journalist te laten blijven doen, maar het is jammer dat een belangrijk platform voor mij nu een stuk moeilijker te bereiken valt”, zegt Van den Heuvel.

Lees ook: Criminelen deinzen er niet voor terug om journalisten te bedreigen. “Dat zijn jongens die wel heel gemakkelijk met geweld omgaan.”

Tegenzin

De woordvoerder van de burgemeester was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar. De woordvoerder van de politie weigerde inhoudelijk te reageren. In Het Parool stelt burgemeester Halsema dat zij “de beslissing met de grootst mogelijke tegenzin heeft genomen”, maar dat “de risico’s voor de Amsterdamse bevolking te groot zouden zijn als niet was ingegrepen”.