Lokale verkiezingen draaien dit keer wel om lokale issues

De Haagse Stemming Vandaag praten de vakbonden intern over de moeizame pensioenonderhandelingen. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Een deel van Nederland mag deze week naar de stembus. Waarom de herindelingsverkiezingen ook echt over lokale issues gaan en landelijke kopstukken met hun hoofd al bij andere verkiezingen zijn.

NAAR DE STEMBUS I: Je zou het bijna vergeten, maar Nederland mag aanstaande woensdag naar de stembus. Althans: dat deel van de kiezers dat door herindeling straks in een nieuwe gemeente woont. Van de landelijke politieke kopstukken leek alleen Mark Rutte dit weekend echt zin te hebben in campagne. Zoals in Noordwijkerhout waar hij naar hartenlust handen schudde en selfies maakte. Niet elke politicus liet zich zien: fractievoorzitters Klaas Dijkhoff en Sybrand Buma bleven thuis, Rob Jetten en Gert-Jan Segers hielden het bij pizza en een gevulde koek.

Naar de stembus II: Een van de redenen waarom de kopstukken terughoudend zijn: de herindelingsverkiezingen draaien voor de verandering eens echt om lokale issues. Het opgaan in een nieuwe gemeente blijkt een belangrijk thema te zijn en zou belangenpartijen weleens aan een zege kunnen helpen, concluderen NRC-redacteuren in de nieuwste aflevering van podcast Haagse Zaken. Zoals ruim twintig jaar geleden in Den Bosch, waar het lokale Rosmalens Belang de meeste stemmen kreeg nadat Rosmalen was opgegaan in de grotere buurgemeente. De vrees die daar bestond: het dorp verliest na de fusie zijn eigen identiteit. Dat is nu voor Dantumadiel in Friesland precies de reden om niet samen te gaan met Kollumerland, Ferwerderadiel en Dongeradeel.

Naar de stembus III: In de nieuwe gemeenten kunnen ze de stemhokjes na woensdag beter nog even laten staan. In de eerste helft van volgend jaar volgen nog twee verkiezingen. Met name die voor de Provinciale Staten – en daarmee samenhangend ook die van de Eerste Kamer - houden de gemoederen al flink bezig. We concludeerden al eerder dat veel partijen vrouwen naar voren schuiven om de fracties in de senaat te leiden en daar komt er nog eentje bij. De PvdA maakte vrijdag bekend dat Mei Li Vos zal terugkeren in de landelijke politiek: zij won de interne lijsttrekkersverkiezing. Politiek leider Lodewijk Asscher zette zaterdag de aanval alvast in: de regeringscoalitie hoeft niet op de PvdA te rekenen als ze straks, waarschijnlijk, haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is.

HIJ KOMT, HIJ KOMT (WEL/NIET): Terwijl de Britten hun handen vol hebben aan de Brexit, dook vorige week in Den Haag ineens de Rexit weer op. Gaat Mark Rutte wel of niet naar Brussel nu daar binnenkort twee prominente posten vrijkomen? Coalitiegenoten CDA en D66 leken het idee dat de premier Donald Tusk opvolgt als voorzitter van de Europese Raad wel te zien zitten. Dan moeten er wel meteen nieuwe verkiezingen komen, lieten ze vorige week weten in het AD. Electorale motieven dus, schreef politiek columnist Tom-Jan Meeus dit weekend. Bij Sven Kockelmann was Rutte stellig: “Ik blijf. Ik ga niet naar Brussel.” Dat hoorden we eerder. Eigenlijk best wel vaak. Bij een Wob-verzoek dat NRC deed bij Algemene Zaken onlangs werden op Ruttes ministerie in ieder geval geen documenten aangetroffen waarin het gaat over een baan in Brussel. Is een woord een woord?

HIJ KOMT, HIJ KOMT (WEL): Wie in ieder geval zijn belofte nakwam: Sinterklaas. Ook dit jaar arriveerde de goedheiligman in Nederland. Echt vriendelijk ging het er niet aan toe. De balans van het intochtweekend: 62 aanhoudingen, mishandelingen, demonstranten die in veiligheid moesten worden gebracht, racistische uitingen. In Eindhoven bedierf een groep hooligans de pret voor de kinderen. Ook in Rotterdam kwam het tot een handgemeen met de politie. Het was alsof er in elke stad een risicoduel was. Minister Grapperhaus liet zondag bij WNL weten dat relschoppers vervolgd zullen worden. “Dit hoort niet in onze samenleving. Het is een kinderfeest en dat moeten we zo laten.”

PROEFBALLONNETJE: Staatssecretaris Mark Harbers gebruikte in september zijn buitengewone bevoegdheid om de Armeense kinderen Lili en Howick toch een verblijfsvergunning te geven. Het leidde tot verbazing bij onder meer de Raad van State, die juist had geconcludeerd dat de twee terecht werden teruggestuurd. VVD-Kamerlid Malik Azmani (hé, er zijn ook nog Europese verkiezingen volgend jaar) pleit er daarom in De Telegraaf voor dat het gedaan moet zijn met Haagse zeggenschap over asielzaken. Azmani: “Het past niet in een rechtsstaat dat de politiek toetsing nog eens overdoet, net zoals het niet past dat Kamerleden zich mengen in individuele zaken.”

PENSIOENAKKOORD: Na avondenlang en zelfs een nacht doorhalen zijn de vakbonden eind vorige week nog niet tot een akkoord gekomen met minister Wouter Koolmees over de pensioenen. Zelfs de bemoeienis van premier Rutte leidde niet tot vooruitgang. Een akkoord lijkt niet in zicht nu de bonden de pensioenleeftijd veel later dan Koolmees naar 67 jaar willen verhogen. De onderhandelingen zitten dan ook muurvast, schrijft De Telegraaf. Maandag praten de bonden intern over de voortgang. Verdere onderhandelingen kunnen op zijn vroegst dinsdagavond beginnen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Pieter-Jaap is het soort wijn waarvan je wat meer moet drinken om het lekker te gaan vinden.”

Politiebondvoorzitter Jan Struijs over de vrijdag benoemde NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg. Voor en achter de schermen klinkt kritiek op de benoeming.