‘Ik wist: deze dames moest ik in de gaten houden’

Joris van der Linden wint met ‘Camouflage’ de vakjuryprijs van oktober, met als thema ‘Kleurrijk’.

Camouflage, the art of staying hidden
Camouflage, the art of staying hidden Joris van der Linden

„De meisjes lijken zo uit het schilderij te stappen”, merkte de jury op over de winnende foto. „De fotograaf heeft goed gezien dat de kleuren overeenkomen.” En: „De foto is mooi strak en recht genomen; dat is sterk én essentieel, want het schilderij is van zichzelf al erg druk.”

In de herfstvakantie was Joris van der Linden (43) uit het Noord-Brabantse Vught met zijn vriendin een paar dagen in Londen, waar ze de Saatchi Gallery bezochten. „We liepen er tegelijk naar binnen met deze twee hippe dames. Ze wisten duidelijk heel goed hoe ze zich moesten kleden, dat zie je al aan de schoenen. Bij mij gingen meteen de antennes uit: deze dames moest ik in de gaten houden.”

„Ze bewogen zich een beetje giechelend door het museum; ze waren zich ervan bewust dat ze nogal opvielen.” Bij een werk van Justin Craun* bleven ze wat langer staan. „Volgens mij hadden ze zelf ook in de gaten dat ze goed bij het schilderij pasten, want de ene ging ervoor poseren en de ander maakte er een foto van. Ze hadden de grootste lol. Toen ze op hun telefoon keken of het gelukt was, kon ik mijn foto knippen. Hebbes!”

Camouflage, the art of staying hidden’ luidt de titel van Van der Lindens foto voluit. „Wat ik zo grappig vind: waar die meiden ook gaan of staan, overal zullen ze heel erg opvallen. Maar hier, zo voor dat schilderij… Dit is waarschijnlijk de enige plek in heel Londen waar dat niet het geval is. Ze gaan er bijna helemaal in op.”

Zwart-wit

Bij hem thuis werd hard gelachen toen hij zei dat hij een prijs had gewonnen met het thema ‘Kleurrijk’, vertelt Van der Linden, die in het dagelijks leven werkzaam is in het gebouwenbeheer en -onderhoud. „Negentig procent van mijn foto’s maak ik namelijk in zwart-wit. Kleur leidt vaak af. Je bent ook geneigd om snel te knippen op plekken waar veel kleur is. Ik merk dat ik bij zwart-wit vanzelf de compositie veel sterker in de gaten houd.”

Zwart-witfotografie is hem met de paplepel ingegoten. „Vroeger ging ik samen met mijn vader op pad, foto’s maken. En dan zelf thuis ontwikkelen en afdrukken in het dokaatje op zolder.” En hij is blijven fotograferen. Ooit volgde hij een cursus portretfotografie, maar dat werd geen succes. „Moesten we aan de gang met daglichtlampen en studioflitsers en nadenken over achtergronden en zo. Ik had al snel door: dit is niet voor mij weggelegd. Iemand op een stoel zetten en zeggen ‘ik ga nu een mooie foto van je maken’, dat werkt bij mij gewoon niet.”

Bekijk ook: de top-10 van de jury

Straatfotografie

Veel liever loopt hij met zijn camera over straat, het onverwachte tegemoet. „Daar heb je nul controle op je omgeving. Je moet het doen met wat zich voor je afspeelt. Dat is voor mij de uitdaging. Je kan alleen maar afwachten en je ogen de kost geven. Letten op gekke situaties of opvallende mensen. Want dat is wat ik graag wil laten zien: de mens in zijn omgeving.”

Van der Linden fotografeert met een vaste lens op zijn camera en kan dus niet in- of uitzoomen. „Als ik iemand fotografeer, sta ik daar drie, vier meter vanaf. Ik probeer het wel onopvallend te doen – wat nog best lastig is, want ik ben zelf twee meter – maar ik doe niet stiekem. Ik ga niet met een telelens achter een plantenbak zitten.” Soms kijken ze hem wel vragend aan: zet je mij nou op de foto? „Dan laat ik zien wat ik gemaakt heb en vinden ze het prima. Ik heb nog nooit een boze blik of middelvinger gezien.”

Instagram

Hij merkt dat het hem door de jaren heen ook steeds beter afgaat. „Vroeger moest ik tien, twaalf keer afdrukken voordat ik iets had. Tegenwoordig druk ik eigenlijk alleen nog maar af als ik zeker weet dat de foto lukt.” Maar hoe leuk hij fotograferen ook vindt, hij moet er niet aan denken om er zijn beroep van te maken. „Dit is voor mij ontspanning. Een hobby, volkomen ongedwongen. En dat moet het blijven.” Misschien ooit een expositie? „Welnee, ik exposeer wel op Instagram.”

Het thema van november is “oud”. Inzenden en stemmen kan tot 30 november 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.