India

Tientallen doden en honderdduizenden mensen ontheemd door cycloon

Natuurgeweld De storm heeft in het zuiden van India aan zeker 45 mensen het leven gekost. Hulpverlening zou nog achterblijven.

Cycloon Gaja heeft in Zuid-India aan zeker 45 mensen het leven gekost. Bijna 250.000 mensen zijn geëvacueerd sinds de storm vrijdag aan land kwam. De meesten hadden al uit voorzorg hun toevlucht elders gezocht, meldde het Indiase dagblad The Hindu zondagavond.

Deelstaat Tamil Nadu, vatbaar voor stormen die ontstaan in de Golf van Bengalen, is het hardst getroffen. Windvlagen tot wel 90 kilometer per uur raasden daar over land. Mensen verdronken daar in vloedgolven, raakten bedolven onder instortende gebouwen of werden geëlektrocuteerd.

Zeker 56.000 hutten zijn verwoest en ruim 30.000 huizen zijn beschadigd. Er is schade aan tienduizenden hectaren landbouwgrond, zevenhonderd dieren kwamen om en honderdduizenden bomen raakten ontworteld. Het elektriciteitsnetwerk in Tamil Nadu, dat ruim 68 miljoen inwoners heeft, ligt nog altijd grotendeels plat.

Er is opvallend weinig verslaggeving over de storm en de door het natuurgeweld aangerichte schade in het gebied. Stormen zijn in India niet ongebruikelijk. In mei vielen zeker 150 doden door noodweer.

Tamil Nadu’s rampenbestrijdingsdienst waarschuwde bewoners zondagavond voor nieuwe stormen die zich maandag boven de Golf van Bengalen vormen.

Op sociale media klinkt de roep om actie van de regering van premier Modi. Er zijn in diverse delen van Tamil Nadu protesten uitgebroken en blokkades opgeworpen. De overheid heeft volgens persbureau AP twee marineschepen en een helikopter ingezet. Ook zijn ruim vierhonderd kampen ingericht.

De premier van de deelstaat beloofde nabestaanden van omgekomen mensen een compensatie van 1 miljoen roepies (ruim 12.000 euro), en gewonden (ruim 300 euro).

Een politicus van een lokale partij uit Tamil Nadu doet in The Hindu zijn beklag over het uitblijven van hulp voor gedupeerden. De regering moet wakker worden en vaart achter de hulp zetten, zegt hij. Het aantal dodelijke slachtoffers zou volgens hem hoger zijn dan de autoriteiten beweren.