Honderdduizenden Indiërs ontheemd door cycloon Gaja

Natuurgeweld De storm heeft in het zuiden van India aan zeker 45 mensen het leven gekost. Hulpverlening zou nog achterblijven.

Cycloon Gaja heeft in het zuiden van India aan zeker 45 mensen het leven gekost. Bijna 250.000 mensen zijn geëvacueerd sinds de storm vrijdagochtend aan land kwam. De meesten van hen hadden al uit voorzorg hun toevlucht elders gezocht, meldde dagblad The Hindu zondagavond.

In de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, door zijn ligging vatbaar voor stormen die ontstaan in de Golf van Bengalen, is het hardst getroffen. Windvlagen tot wel 90 kilometer per uur raasden daar over land. De meeste dodelijke slachtoffers verdronken in vloedgolven, raakten bedolven onder instortende gebouwen of werden geëlektrocuteerd.

Zeker 56.000 hutten zijn verwoest en meer dan dertigduizend huizen zijn beschadigd. Tienduizenden hectaren landbouwgrond zijn beschadigd, zevenhonderd dieren overleden en honderdduizenden bomen raakten ontworteld. Het elektriciteitsnetwerk in Tamil Nadu, waar ruim 68 miljoen mensen wonen, ligt nog altijd grotendeels plat.

Verslaggeving over de storm en de door het natuurgeweld aangerichte schade in het gebied is opvallend summier. Stormen zijn in India niet ongebruikelijk. In mei vielen zeker 150 doden door noodweer.

Tamil Nadu’s rampenbestrijdingsdienst TNSDMA waarschuwde bewoners zondagavond voor nieuwe stormen die zich het komend etmaal boven de Golf van Bengalen vormen.

Op sociale media klinkt de roep om actie van de regering van premier Narendra Modi. Er zijn in verschillende delen van Tamil Nadu protesten uitgebroken en blokkades opgeworpen. De overheid heeft volgens persbureau AP twee marineschepen en een helikopter ingezet. Ook zijn meer dan 400 kampen ingericht.

De premier van de deelstaat, Edappadi Palaniswami, bezoekt dinsdag de getroffen gebieden. Hij heeft de zorgen over gebrek aan overheidssteun naar eigen zeggen overgebracht aan New Delhi. Palaniswami beloofde nabestaanden van dodelijke slachtoffers een compensatie van één miljoen Indiase roepies (ruim 12.000 euro), en gewonden omgerekend iets meer dan 300 euro.

Dat is volgens sommigen niet voldoende. Politicus Muthuvel Karunanidhi Stalin van een lokale partij uit Tamil Nadu doet in The Hindu zijn beklag over het uitblijven van hulp voor gedupeerden. De regering moet wakker worden en vaart achter de hulp zetten, zegt hij. Het aantal dodelijke slachtoffers zou volgens hem hoger zijn dan de autoriteiten beweren. Palaniswami en andere functionarissen hebben het gebied volgens Stalin nog niet bezocht uit angst voor gezichtsverlies.