Extremist had toegang tot schietclub

Rechts-extremisme Vincent T. zou een aanslag hebben voorbereid. Leden van de groep rond hem waren wapengek.

Illustratie Fokke Gerritsma

De extreem-rechtse groepering ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) heeft toegang gehad tot een schietvereniging. Inlichtingendienst AIVD heeft de politie hiervoor in april dit jaar gewaarschuwd, blijkt uit onderzoek van NRC.

De oprichter van ATB, de 44-jarige Vincent T. uit het Gelderse Doornenburg, staat vrijdag voor de rechter op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Uit vertrouwelijke documenten over de zaak blijkt dat de groep rondom de verdachte was gefascineerd door vuurwapens.

Vincent T. bewaarde ruim 1.700 kogels op zijn slaapkamer en was op zoek naar een bijpassend pistool. Met de ATB wilde hij een ‘burgerwacht’ opzetten die Nederlanders zou moeten beschermen tegen moslims. Leden volgden hiervoor fysieke trainingen. Het onderzoek naar T. startte na een tip van inlichtingendienst AIVD dat hij een aanslag tegen moslims of islamitische instellingen wilde plegen.

Lees ook het grote verhaal: Vincent T., fantast of gevaarlijke antimoslimterrorist?

Maar de geheime dienst had meer ATB-leden op de korrel, zo blijkt uit de documenten. De AIVD lichtte de politie ook in over ATB-lid Ingrid K., een 61-jarige vrouw uit Nijmegen. Zij werd door de AIVD „in staat” geacht „geweld tegen moslims” te plegen en zat bij een schietclub, waar ze trainde met wapens. Eind vorig jaar vroeg ze een vergunning aan om zelf een wapen te mogen bezitten. Die werd haar in april dit jaar geweigerd, na de waarschuwing van de AIVD. Daarna zou ze ook zijn geweerd van de schietvereniging, die doorgaans een melding krijgt van de politie wanneer iemand een wapenvergunning is geweigerd. Ingrid K. zegt in een reactie nooit van plan te zijn geweest geweld te plegen.

Een ander lid van ATB, Rik H., zou ook actief zijn op een schietclub. H. vertelt hierover in chatgesprekken die de politie onderschepte. Hij wil niet reageren op vragen. Zowel Rik H. als Ingrid K. zijn gehoord bij de politie, maar voor zover bekend worden zij niet vervolgd. Het OM wil alleen kwijt dat er in de zaak tegen Vincent T. geen andere verdachten zijn.

Op dit moment loopt een politieke discussie over de wet wapens en munitie, die vanwege Europese privacyregels moet worden gewijzigd om na te kunnen gaan of een aanvrager van een wapenvergunning er extremistische denkbeelden op nahoudt.

Screening licht

Voor nieuwe leden van schietverenigingen is de screening veel lichter. Er wordt slechts gekeken of zij een strafblad hebben of gedwongen zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek. Verder krijgen nieuwe leden een gesprek met het bestuur van de schietclub en moeten zij een verklaring ondertekenen dat zij niet in de war of geradicaliseerd zijn.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) zijn schietverenigingen zelf voldoende in staat om in de gaten te houden dat leden niet radicaliseren. „Iemand met verkeerde bedoelingen wordt er zo uitgepikt”, zegt directeur Sander Duisterhof.

De AIVD signaleerde in een rapport van afgelopen maand dat in extreemrechtse kringen een grote fascinatie voor wapens leeft. „Zo probeert menigeen een wapenverlof te krijgen om legaal over een vuurwapen te kunnen beschikken”, stelt de dienst, die er tegelijkertijd op wijst dat niet al deze mensen van plan zijn een aanslag te plegen.

Duisterhof heeft in een brief aan de directeur van de AIVD om opheldering gevraagd, omdat hij zich niet herkent in het beeld. „Ik wil van hem graag horen waar die mensen zitten, want dan gaan we ze eruit zetten”. Veruit de meeste leden die worden geroyeerd, zijn volgens Duisterhof geen rechts-extremisten maar leden die zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel, vechtpartijen of diefstal.

Fantasten In het nieuws 6-7