Recensie

Recensie

Test: de beste smartphones van 2018

NRC testte 9 high-end smartphones samen met testlab Hardware.Info. Zijn de Chinese fabrikanten echt net zo goed als de topmodellen van marktleiders Apple en Samsung?

De smartphone is de computer die we het vaakst gebruiken en waarvoor we het meest willen betalen: de luxe topmodellen kosten duizend euro, meer dan een doorsnee laptop. Het lijkt een absurd bedrag, totdat je gaat tellen hoeveel sensoren, camera’s, chips en rekengeweld in zo’n toestel zitten. In het kielzog van Apple hebben vrijwel alle fabrikanten hun prijzen opgeschroefd.
In Nederland zijn Samsung en Apple de meest verkochte merken, maar de Chinese concurrentie is in opmars. Huawei heeft Apple wereldwijd al ingehaald en is de nummer twee smartphoneverkoper na Samsung. Ook jongere Chinese merken als OnePlus en Oppo ruiken hun kans op de Europese markt.

De vraag naar nieuwe smartphones daalde begin dit jaar, voor het eerst. Inmiddels nemen de verkoopcijfers weer licht toe maar de jubelstemming is allang verdwenen. De smartphone werd een gebruiksartikel, een massaproduct waarbij Apple bijna alle winst opslurpt. Dat gaat minder eenvoudig dan voorheen: het is niet voor niets dat Apple niet langer de verkoopresultaten van de iPhone bekend wil maken.

Lees ook: Samsungs opvouwbare scherm is nog wel een baksteen.

Aan het opjagen van de prijs komt voorlopig geen einde. Samsung werkt bijvoorbeeld aan een opvouwbaar toestel, dat volgens eerste schattingen 1.700 dollar zou kunnen kosten. Met zulke recordprijzen wordt de bijdrage van uitdagers als OnePlus en Oppo des te interessanter.
De noodzaak om elke twee jaar te upgraden naar een nieuw model is niet meer zo groot - dat verklaart de groeiende interesse voor refurbished toestellen. Toch zijn er nog altijd technologische verbeteringen die een nieuw toestel aantrekkelijk maken. Met Black Friday en Cyber Monday in het vooruitzicht is dit een goed moment om de meest luxueze telefoons op een rijtje te zetten, samen met testlab Hardware.Info.

De belangrijkste verbeteringen

Oled-schermen van 6 inch zijn de norm. Lange toestellen met dunne randjes langs de zijkant, meer de vorm van een surfplank dan een A4-tje. De reden: als toestellen nog breder worden, kun je ze met één hand helemaal niet meer bedienen. Oled-schermen hebben als voordeel dat ze veel contrast bieden en minder energie verbruiken als er zwarte pixels in beeld zijn. Dat verklaart de opkomst van de dark mode-apps.

Lees ook: Dark Mode, waarom zwarte apps zuiniger zijn.

De accu gaat vooruit. Met toestellen als de Samsung Note 9 en OnePlus 6T kun je ruim anderhalf dag werken. Dat is echt een verbetering ten opzichte van de vorige generaties. Ook het opladen van de telefoon gaat sneller: de Oppo laadt op in 40 minuten. Daarvoor is behalve snelle laadtechniek, ook een krachtige adapter nodig. Apple laat het wat lader betreft afweten.

Biometrische beveiliging wordt beter. Huawei en OnePlus hebben een vingerafdrukscanner onder het glas verwerkt zodat je niet meer naar de achterkant hoeft te grijpen en te zoeken naar de sensor. Jammer dat geen enkele fabrikant de vingerafdruksensor in de zijkant verwerkt, zoals Sony ooit deed. FaceID, gezichtsherkenning op de iPhone, werkt veel vlotter dan de eerste versie en lijkt de meest robuuste beveiliging te bieden – vooralsnog.

Nog meer lenzen. De beste camera’s in de test komen van Samsung, Huawei en Apple. De Huawei Mate Pro 20 heeft maar liefst drie lenzen aan de achterzijde en blinkt uit bij foto’s in het donker. Megapixels zeggen weinig als het gaat om beeldkwaliteit. Veel belangrijker is geraffineerde software die de beste resultaten uit meerdere beelden combineert. Google biedt voor zijn Pixel telefoons (niet in Nederland verkrijgbaar, ook niet in deze test) een Night Shift-modus die veel meer details uit donkere foto’s haalt.

Lees ook: Apple reparatie Gij zult uw eigen iPhone niet fixen.

iOS 12 en Android 9 zijn beide volwaardige besturingssystemen, waarbij iOS excelleert in gebruiksgemak en Android flexibeler is en een slimmere assistent biedt. De meeste mensen hebben hun keuze voor Apple danwel Google allang gemaakt. Toch is overstappen naar het andere kamp makkelijker dan ooit omdat de onderlinge verschillen kleiner worden. Wat blijft: iOS is meer gesloten (ook wat betreft reparaties) en biedt meer privacy. Dat vergt een meerprijs. Android geeft de gebruiker meer controle over het toestel maar het open systeem biedt ook kwaadaardige apps meer kans.
Niet alle Androidtoestellen zijn up-to-date. Er worden nog altijd nieuwe toestellen met oudere versies van besturingssystemen verkocht. De meegeleverde veiligheidsupdates dateren soms van wel een half jaar geleden. OnePlus is het meest bij de les, met een update van begin november.

Genoemde prijzen zijn gemiddelde verkoopprijzen, bijgehouden door Hardware Info.

Bekijk hier de tabel met alle specificaties en gedetaillieerde testresultaten van elke telefoon.

Apple iPhone XS (Max) (Vanaf 1.159 / 1.259 euro)

iOS12, 5,8 (6,5) inch scherm, 4 GB werkgeheugen, opslag 64-512 GB, A12 bionic chip, beeldsensor voor/achter 7/12-12 megapixel, gewicht 177 / 208 gram

Apples topmodel borduurt voort op de iPhone X (spreek uit: tien) en domineert het testveld met de snelle A12-processor. Het oledscherm en de camera’s scoren met name goed op kleurechtheid; de scherpte-diepteverhouding van portretfoto’s kun je bovendien naderhand nog aanpassen. FaceID werkt inmiddels sneller dan een vingerafdruk. Door het verdwijnen van de ‘kin en het voorhoofd’ (de brede randen van de vorige iPhones), ogen de X- en XS-serie bij de tijd: een platte glasplaat met de notch als design-statement. Andere fabrikanten omarmen die deuk in het scherm ook. Het Max-model is amper breder dan het basismodel, vooral hoger. Al hebben iPhones een goede restwaarde, de prijs blijft buitensporig hoog.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●● Accu: ●●●● Scherm ●●●●● Prestaties ●●●●● Ontwerp ●●●●● Prijs-kwaliteit ●●●

Asus Zenfone 5Z (470 euro)

Android 8.0, 6,2 inch scherm, 6 GB werkgeheugen, 64 GB opslag, Snapdragon 845 chip, beeldsensor voor/achter 8/8-12 megapixel, gewicht 155 gram

De Asus ZenFone is een licht, goed afgewerkt toestel met een 6,2 inch lcd-scherm dat meekomt tussen de oleds in deze test, hoewel de gammawaarden wat afwijken. Wat betreft accuduur is de 5Z een solide subtopper. De eigen ZenUI-‘schil’ rondom het verouderde Android 8.0 oogt wel wat druk. Door de aantrekkelijke prijs, zeker voor een toestel met de Qualcomm Snapdragon 845 processor, springt de Zenfone er toch positief uit. Het lage gewicht van 155 gram is ook een pluspunt.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●● Accu: ●●●● Scherm ●●● Prestaties ●●● Ontwerp ●●● Prijs-kwaliteit ●●●●●

Huawei Mate 20 Pro (994 euro)

Android 9.0, 6,4 inch scherm, 6 GB werkgeheugen, 128 GB opslag, Kirin 980 chip, beeldsensor voor/achter 24/8-20-40, 187 gram

Huawei wedijvert met Samsung en Apple om de toppositie op de smartphonemarkt. De Mate 20 Pro heeft veel te bieden: de snelle eigen Kirin processor, lange accuduur, maar liefst drie camera’s achterop die de mooiste foto’s van deze test maken. Zeker bij donkere opnames springt de Mate 20 Pro er positief uit. De vingerafdrukscanner in het beeldscherm (met notch) werkt prima, maar het scherm verkleurt wel iets op de afgeronde hoeken. Die gebogen randjes van de oled leiden eerder de aandacht af dan dat ze iets toevoegen. Door de zeer ruime specificaties heeft de Mate 20 Pro ook een stevig prijskaartje. Hoezo goedkope Chinese concurrentie?

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●●● Accu: ●●●●● Scherm ●●●● Prestaties ●●●● Ontwerp ●●●● Prijs-kwaliteit ●●●●

LG G7 ThinQ (469 euro)

Android 8.0, 6,1 inch scherm, 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslag, Snapdragon 845 chip, beeldsensor voor/achter 8/16-16 megapixel, 162 gram

Na experimenten met modulaire telefoons is LG terug bij de basis. Met een lcd-scherm dat extreem veel licht produceert en een redelijke camera is de G7 ThinQ zeker geen hoogvlieger. De foto-app heeft intelligente beeldherkenning die benoemt waar je de camera op richt. De toegevoegde waarde daarvan is beperkt. De chip presteert gemiddeld, de accuduur valt tegen. Ook de software loopt achter: de veiligheidsupdate dateert van juli 2018. De prijs van de G7 ThinQ (adviesprijs: 849 euro) is snel gedaald – dat maakt het alsnog een aardig alternatief voor de dure concurrenten.

Meer testresultaten >>

Camera: ●●● Accu: ●● Scherm ●●● Prestaties ●●● Ontwerp ●●● Prijs-kwaliteit ●●●●

OnePlus 6T (609 euro)


Android 9.0, 6,4 inch scherm, 8 GB werkgeheugen, 128/256 GB opslag, Snapdragon 845 chip, beeldsensor voor/achter 16/20-16 mepagixel, 191 gram

De Chinese fabrikant OnePlus komt met de echte toppers mee, zonder de hoofdprijs te vragen. Een kleine deukje bovenin het scherm (mini-notch) verstopt de camera. De vingerafdrukscanner is in het scherm gestopt en dat is een gebruiksvriendelijke oplossing. Het toestel van OnePlus haalt niet de snelheid van Huawei of de Samsung Note maar is dankzij de prijs de aantrekkelijkste subtopper. De OnePlus verdient bonuspunten met de no-nonsense bediening en biedt de meest recente Android-versie en veiligheidsupdates. Wat betreft het servicemodel van dit jonge merk: de officiële reparateur zit in Polen.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●● Accu: ●●●● Scherm ●●●● Prestaties ●●●● Ontwerp ●●●●● Prijs-kwaliteit ●●●●●

Oppo Find X (999 euro)

Android 8.1, 6,4 inch scherm, 8 GB werkgeheugen, 256 GB opslag, Snapdragon 845 chip, beeldsensor voor/achter 16/20-16 megapixel, 190 gram

Deze Oppo kan een kunstje: de camera schuift als een periscoop tevoorschijn vanachter het scherm, met een elektrisch motortje. Zo houdt deze Chinese fabrikant het randje aan de bovenkant van het scherm tot een minimum beperkt. Deze gimmick is wel slijtagegevoelig en druist in tegen de trend om alle kieren en gaten in smartphones te dichten - inclusief de koptelefoon-uitgang. Die ontbreekt bij dit toestel. Over de hele linie is de Oppo een prima toestel, dat je in slechts 40 minuten helemaal oplaadt, dankzij de meegeleverde 50 watt adapter. Zo hoort het. Camera en beeldscherm halen het niet bij de top, in tegenstelling tot wat de stevige prijs suggereert. De 256 GB opslaggeheugen is een premium.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●● Accu: ●●●●● Scherm ●●● Prestaties ●●●● Ontwerp ●●●● Prijs-kwaliteit ●●●

Samsung Galaxy Note 9 (949 euro)

Android 8.1, 6,4 inch scherm, 6 GB werkgeheugen, 128 GB opslag, Exynos 9 Octa 9180 chip, beeldsensor voor/achter 8/12-12 megapixel, 201 gram

De Note-serie, Samsungs zakelijke high-end toestel, leidt in snelheid en beeldkwaliteit. De camera behoort tot de beste in de test. De bouw is robuust, met wat bredere randjes dan Huawei en Apple. De S-pen, de meegeleverde aanraakpen, schrijft nauwkeurig en kun je als afstandsbediening gebruiken. Jammer dat de update naar Android 9 nog tot januari duurt. Samsungs eigen software bevat nuttige toevoegingen als de Apps Adge, die vanaf de zijkant wat shortcuts presenteert. De Bixby assistent blijft nog ver achter bij Google Assistent – Samsung heeft daar nog veel werk te verrichten. De batterijduur is uitstekend.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●●● Accu: ●●●● Scherm ●●●●● Prestaties ●●●●● Ontwerp ●●●●● Prijs-kwaliteit ●●●●

Samsung Galaxy S9 (609 euro)

Google Android 8.0, 5,8 inch scherm, 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslag, Exynos 9 Octa 9810 chip, beeldsensor 8/12 megapixel, 161 gram

Dit toestel was in het voorjaar het beste wat je op Android-gebied kon kopen. Nu is de S9 een van de beste subtopper die dankzij de prijsverlaging een aantrekkelijke koop is. Er is ook een grotere S9+ te koop, die circa 150 euro meer kost. De S9 heeft de vingerafdrukscanner nu weer in het midden van de achterzijde zitten - een logischer keuze dan de positionering bij het vorige model. De camera is excellent en schakelt tussen verschillende diafragmawaarden. De accuduur blijft wat achter maar qua snelheid kan de Galaxy S9 nog even mee – mits Samsung voor updates zorgt. De Bixby assistent is, net als bij de Galaxy Note 9, nog altijd geen hoogvlieger.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●●● Accu: ●●● Scherm ●●●● Prestaties ●●●● Ontwerp ●●●●● Prijs-kwaliteit ●●●●●

Sony Xperia XZ3 (799 euro)

Google Android 9, 6 inch scherm, 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslag, Snapdragon 845 chip, beeldsensor voor/achter 8/19 megapixel, 193 gram.

De Xperia XZ3 stelt teleur in deze test, met een erg beperkte accuduur en een minimale geheugenconfiguratie voor een te stevige prijs. Al levert Sony beeldsensoren voor vrijwel alle andere telefoonfabrikanten, qua camera springt de eigen Xperia XZ3 er niet uit. Er was één reden om dit toestel toch te overwegen. Sony gaf bij dit toestel de WH-1000X M3, een uitstekende noisecancelling koptelefoon van 380 eur0, cadeau. De actie liep tot begin november maar is nu afgelopen – een prijsverlaging lijkt een logisch vervolg.

Meer testresultaten>>

Camera: ●●●● Accu: ●● Scherm ●●● Prestaties ●●● Ontwerp ●●●● Prijs-kwaliteit ●●●

Conclusie

De Samsung Note 9 en de Huawei Mate 20 Pro zijn de beste Android-telefoons. De aantrekkelijkste subtoppers zijn de Samsung Galaxy S9 en OnePlus 6T. Daarna komt de Asus Zenfone.

De Apple XS (Max) is een snelheidsmonster met een prachtig scherm, maar duur. Apples voordeliger alternatief, de iPhone XR (niet in deze test opgenomen), heeft een lcd-scherm en een minder veelzijdige camera. De vanafprijs van de XR is altijd nog 859 euro.